Újabb sikeres pályázók a Keszthely hazavár programban (TV Keszthely)

Keszthely hazavár – ezzel a címmel harmadszor hirdettek pályázatot fiataloknak. A programban az idén öten kötöttek szerződést. A város elkötelezett támogatója az ifjak helyben maradásának. A pályázat kedvezményes lakásbérleti lehetőségekkel és más anyagi támogatással igyekszik megszólítani a fiatalokat.

 

Decemberben rezsi-és keresetkiegészítő hozzájárulást, valamint tanulmányi ösztöndíjat igényelhettek a fiatalok. A projekt célja, hogy javítsa a 18 és 35 év közötti korosztály lakhatási körülményeit és kedvező lehetőségeket biztosítson Keszthelyen. A 12 hónapig folyósított összeg nagy segítség a fiatal felnőtteknek – írja a TV Keszthely.

A Keszthely hazavár programban 2019 óta 53-an kaptak támogatást. Az önkormányzat 200 millió forintot nyert a projektre az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Az anyagi hozzájárulásokra összesen 44,3 millió forint állt rendelkezésre. Bár az eredeti tervek szerint újabb pályázati kört nem írtak volna ki, még maradt forrás a fiatalok támogatására.

„Még maradt némi forrás, és ezt fogjuk tudni felhasználni. Ehhez kapcsolódóan éppen a mai napon fogadott el a képviselőtestület rendeletmódosítást, annak a céljából, hogy újabb támogatási kört tudjunk kiírni. Itt most csökkenni fog a támogatási időszak, de emelkedni fog a támogatási összeg.” 

– emelte ki Remete Zsuzsa, a Keszthely hazavár program szakmai vezetője.

Az új pályázatok támogatása 6 hónapra jár majd, ugyanakkor az összeg megduplázódik. A projekt keretében megújul 11 önkormányzati lakás is, ezekre is nyújthatnak be igényt a fiatalok. Kettő elkészült, már csak a bútorok beszerzése van hátra. A lakásokat egy évig, kedvező rezsiköltségek mellett használhatják a sikeres jelentkezők. Az ingatlanok várhatóan a tavaszra teljesen kész lesznek, ekkor írják ki a pályázatokat is.

„Csak annak a településnek és csak annak a térségnek van igazi, valódi jövője, ahol ezt a fiatalok is így gondolják. Ehhez azért több dolog is kell: megfelelő lakhatási körülmények, megfelelő munkahelyek, és természetesen olyan lehetőségek, hogy a szabadidejüket is megfelelő módon tudják eltölteni. Akár kulturális, akár sport vagy akár egyéb civil területen.”

– emelte ki Nagy Bálint, Keszthely polgármestere.

A program életpálya-tervezést segítő szolgáltatást is nyújt a fiataloknak. Ilyenek a munkaerőpiaci boldogulás és a pályaválasztás támogatása, személyes tanácsadás, valamint különböző előadások.