Újabb pálos kolostort tárnak fel a régészek a Balaton közelében (tvkeszthely.hu)

Zajlik az Örvényes-hegyi pálos kolostor feltárása. A Balatoni Múzeum és a Göcseji Múzeum munkatársai és önkéntesei a támfalakat tárják fel, de emberi maradványok és díszesen faragott ablakelemek is napvilágra kerültek. Az egykori Örményesi Pálos Kolostort 1263-ban említik először források, a jelenlegi kutatás 2017 óta folyik.

 

Több érdekesség is előkerült már az egykori pálos kolostor helyszínéről. Ezen a héten dolgoznak az Örvényes-hegyen a régészek és az önkéntesek. Ezúttal is a Göcseji Múzeum és a Balatoni Múzeum munkatársai vesznek részt a feltáró munkában.

„Alapvetően egy közösségi régészeti projekt keretében. Több éves múltra tekint már vissza ez az együttműködés. Még a vállusi pálos kolostor feltárásával indult és akkor most értünk el egy következő szakaszhoz, hogy egy újabb pálos kolostornak, az örményesinek elindítjuk a feltáró kutatását. A Balatoni Múzeum és a Göcseji Múzeum is számos önkéntest tudott toborozni erre a kutatásra. Igyekszünk mindent összeadni, ami a rendelkezésünkre áll. Felszerelést, szállítást, logisztikát, az ásatáson való közreműködést. És a jövőben egy közös kiállítást is tervezünk ebből az anyagból.” – mondta el Klinger László a Balatoni Múzeum régésze.

A korábbi talajradaros felvételeket is megmutatta stábunknak Simmer Lívia, az ásatás vezetője. Ez előzte meg ugyanis magát a feltárást. Ennek köszönhetően tudták kijelölni azokat a helyeket, ahol megkezdhették a munkát.

„Egy korábbi talajradaros kutatás alapján jelöltük ki a kutatóárkunkat. Még pedig a templom támpillérekkel erősített falát vizsgáljuk meg ezekben a kutatóárkokban szelvényekre osztva. A mai nap már elmondhatom, hogy úgy néz ki, hogy egy támpillér valóban a helyén előkerült.”

Az Örményesi Pálos Kolostor az Örvényes-patak völgye felett állt. Kanizsai Miklós tárnokmester alapította. Az épületet először 1263-ban említik a források. Egykor Szűz Mária tiszteletére szentelték a kolostort, melynek jelentőségét jelzi, hogy 1490 előtt vikariátus rangjára emelkedett, 1576-ban pedig itt tartották a rendi káptalant és választották meg a rend perjelét is. Az élő történelem és a szakrális jelentőség az önkéntesek számára is nagyon vonzó.

„Úgy fogom fel, hogy ássuk ki a pálos kolostor romjait, az egy szimbólum is egyben. Tehát ahogy ez a pálos lelkiség, a pálosoknak az ügye, a története kezd visszatérni a köztudatba, egyre többen ismerik meg, egyre többen vonzódnak akár világiként is a pálos rendhez. Vagy a miséikre, előadásaikra. Úgy érzem, ahogy a föld alól előbukkannak ezek a falak, úgy fog ez a régi, középkori pálos lelkiség is újra visszaszivárogni a magyar köztudatba is.” – emelte ki Scheffer Miklós önkéntes.

A kolostor romjainál egészen vasárnapig tart a helyszíni feltáró munka. A későbbiekben szeretnék kibővíteni a talajradaros felmérést a szakemberek, valamint szeretnék a kolostor szárnyat és a kolostorudvart is feltárni.

A Keszthelyi TV híradása itt megnézhető.