Újabb okoszebra segíti a közlekedőket Balatonfüreden (veol.hu)

Összesen 2,8 millió forint beruházással okoszebrát adtak át Balatonfüreden, az Ady Endre és a Noszlopy Gáspár utca csomópontjánál szerdán. Bóka István polgármester szerint nagy szükség van a biztonságos gyalogosközlekedést szolgáló átkelőhelyekre.

A zebra összesen 2,8 millió forintba került, melynek felét az önkormányzat biztosította, a többit a Generali a Biztonságért Alapítvány – fogalmazott Bóka István polgármester, majd kiemelte: kedvelik az emberek a hasonló biztonságos átkelőhelyeket, melyekből három van a városban – tudósít a veol.hu.

Kis-Kádi Gábor az említett alapítvány képviseletében közölte, 65 millió forintért már 40 hasonló okoszebrát átadtak az országban, idén a mostani a kilencedik, és további nyolcat terveznek. Nagyon fontosnak tartják a baleset-megelőzést, a gyalogosok védelmét. A mostanihoz hasonló zebrákat kiemelt útszakaszokon adják át, ahol nagy a gyalogosforgalom, és közel van iskola, kórház.

Szűcs Alfréd, a kivitelező cég projektvezetője elmondta, a mostani a 163. okoszebra, melyeket főként a Balaton északi partján telepítenek. A rendszer hatékonyságát jelzi, hogy ezeken a helyeken nem történik baleset. A szakember aláhúzta, a zebránál egy kamera érzékeli a közlekedőket, amikor elkezd villogni az útba épített LED-fény, ami jelzi a gyalogosokat a járműveknek. A kamera térfigyelésre, gyalogosszámlálásra is alkalmas. A szervezők közölték, az Ady utcán nagy a forgalom, ahol buszok, kerékpárosok is közlekednek.

Gáspár Ákos önkormányzati képviselő, akinek választókerületében található mindhárom okoszebra, és elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni, megkeresésünkre közölte: körzetét átszeli az Ady utca, mely a város egyik leghosszabb és legforgalmasabb utcája, ahol sajnos gyakori a gyorshajtás. Az emberek kérték tőle, hogy legyen biztonságosabb az átkelés, ezért a képviselő egyeztetett az önkormányzat szakembereivel, akik javasolták az okoszebrát. Az első ilyen átkelőhelyet a Lóczy Lajos Gimnázium előtt, a másodikat a Nádor utca kereszteződésénél alakították ki.