Újabb okos zebra Siófokon (siofoki-hirek.hu)

A Bláthy és Szépvölgyi utca sarkán, a Beszédes iskola közelében létesült Siófok második okos zebrája, a város és A Genarali a Biztonságért Alapítvány közös beruházásában. „Az egyszerre négy irányból érkező járműforgalom és a bizonyos napszakokban rendkívül nagy létszámú gyalogos gyerekforgalom okán ez volt az egyik legveszélyesebb átkelőhely” – hangsúlyozta dr. Lengyel Róbert polgármester. A „Safe Cross” okos zebra összköltsége 2,8 millió forint, melynek felét a város, másik felét pedig az alapítvány finanszírozta – írja a siofoki-hirek.hu.

A rendszer lényege ugyanaz, mint a korábban a Bajcsy utcába telepítetté: az út két szélén rögzített kamerák érzékelik, amikor gyalogos lép az úttestre és ekkor az útburkolatba épített led prizmák feltűnő, messziről is jól érzékelhető, villogó figyelmeztető fényjelzést adnak a közeledő autósoknak. Tapasztalati tény, hogy ahol okos zebrák segítik a közlekedőket, azokon a településeken, az ilyen átkelőkön szinte nulla a gyalogoselütések száma. A polgármester szerint idén folytatódik a siófoki gyalogátkelők biztonságosabbá tétele.

Az érintett gyalogátkelőhely közvetlenül a Beszédes József általános iskola mellett található, melynek napi látogatószáma 1300 fő körüli. A gépjárműforgalom ezen az útszakaszon 3430 jármű/nap körüli érték.

Miért hatásos az okos zebra?

● Évente mintegy 1000 embert ütnek el a zebrákon országszerte.
● Az autós látótere a sebesség növekedésével egyre szűkül. A sofőr még 50 km/órás sebességnél is a gyalogátkelő teljes szélességének csak 60%-át (középső részét) látja élesen. A perifériás látómezőből lelépő gyalogosra hívja fel a figyelmet a vezető látóterének fókuszában felvillanó fény.

● Egy korábban Debrecenben telepített okos zebránál vizsgálta az önkormányzat a megállási hajlandóságot. Az okos zebra telepítése előtt ez 55 % volt, két hétre rá 65%-ra emelkedett, két hónap múlva pedig már 76%-os volt a megállási hajlandóság.

 

dr. Lengyel Róbert polgármester Facebookon közzétett posztja a zebráról, videóval itt tekinthető meg.