Újabb balatoni Mentőöv táblákat adtak át: most Gyenesdiáson

A vízimentők Mentőöv Programjának folytatásaként hétfőn újabb Mentőöv táblákat adtak át Gyenesdiáson, a Diási Játékstrandon és a Gyenesi Lidóstrandon – áll a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) közleményében. Ezzel már 85 ilyen információs tábla segíti a felelősségteljes fürdőzést és a gyors segítséghívást a Balatonon. A gyenesdiási táblák megvalósítását – a VMSZ nyertes pályázataként – a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. finanszírozta.

Mentőöv tábla a legfontosabb adatokkal – fürdőzők számára és a gyors mentésekért (Fotó: VMSZ)

 

A Mentőöv Program négy évvel ezelőtt kezdődött a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság, a Balaton Fejlesztési Tanács és a VMSZ összefogásában. A Mentőöv táblákról a strandolók olyan információkhoz juthatnak hozzá, amit nehezen, vagy egyáltalán nem találnak meg máshol, pedig nagyon fontosak a biztonságos strandoláshoz.

A Mentőöv táblákat a vízbejutási helyszíneken (a lépcsőknél és a lidóknál) helyeztük ki. Így, ha valaki a vízbe indul, még azelőtt, hogy bemegy kap információkat arról, hogy hol és mennyire mélyül a meder az adott strandon. Ezen kívül a viharjelzés értelmezéséről, illetve a sokat ismételt, de talán nem eléggé komolyan vett alapvető fürdőzési tanácsokról. Ezek a táblák azt is mutatják, hogy hol van a strandon elsősegély hely, és természetesen a 112-es számot is ráírtuk.

Ezeken felül egy számsor is szerepel rajtuk, nagy betűkkel írva, ez a strand kódja, ami segélyhívás esetén megkönnyíti a pontos helymeghatározást a vízimentők vagy a mentők számára. A segélykérő kód alapján könnyen megállapítható a segélykérő helyzete, mivel a kód első négy számjegye az adott település irányítószámát mutatja, az ötödik-hatodik szám a strand kódját, az utolsó két szám pedig az adott strandon található strandlépcső vagy egyéb vízbe jutási lehetőség sorszámát jelöli. Például, ha a Keszthely Városi Strand első lépcsőjénél történik baj, az ott található tábláról ezt a kódot olvassa be, aki segítséget hív: 8360 01 01. A kódhoz tartozó GPS koordinátákat a mentésirányítás továbbítja annak a mentőegységnek, amelyik segíteni indul, így könnyebben és gyorsabban jut el a bajbajutotthoz.

Ez igaz akkor is, ha a 112-es telefonszámot hívjuk, és akkor is ha a VMSZ riasztási számát, a +36 30 383 8383-at.

A táblák víz felé néző oldalán is vannak információk, a strand segélykérő kódja ott is látszik, ezen kívül pedig a fürdőzésre vonatkozó jogszabályok legfontosabb paragrafusai olvashatók.

Mielőtt az ember vízbe megy -akár itthon, akár külföldön-, tisztában kell lennie a mederviszonyokkal, a strandolásra vonatkozó rendeletek egy-két passzusával annak érdekében, hogy ne kerüljön bajba

– mondta el az átadáson Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke.

Ezeket az elengedhetetlenül fontos információkat jelenítettük meg a Mentőöv táblákon egy-két lépésre a víztől. Csak meg kell állni és megnézni, hol milyen mély a víz, meddig mehetek be úszástudásomtól függően, és meddig mehetek a gyermekemmel. A viharjelzés értelmezése azért szerepel a táblán, mert úgy látjuk, erre nem figyelnek vagy nem is tudják a jelentését a nyaralók. A Mentőöv táblák különösen hasznosak azoknak, akik nem helyben élnek, csak évi egy-két hetet, pár napot töltenek a Balatonnál és nem ismerik a helyi viszonyokat” – tette hozzá.

A Mentőöv program célja létrehozni a Balaton valamennyi strandján és fürdőhelyén egy egységes tájékoztatási, vízbiztonságot és közbiztonságot elősegítő rendszert. Feladata a biztonságos vízhasználathoz szükséges információk megismertetése és tudatosítása, hosszabb távon a balatoni vízi balesetek számának csökkentése. A táblák hozzájárulhatnak ahhoz, hogy megelőzzük a vízibaleseteket, tragédiákat, melyeket nagyon sok esetben emberi felelőtlenség okoz.

Gyenesdiás polgármestere az átadón így fogalmazott:

Gyenesdiás nagyközség önkormányzata és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata között már évek óta nagyon jó az együttműködés, talán azt lehetne mondani, hogy évtizedek óta. Nagyon fontos az, hogy ezek a táblák elsők között Gyenesdiás mindkét strandján meg tudtak jelenni. Azt hiszem, hogy ezt talán a fürdő szám is indokolja, hiszen nagyon népszerű strandokról van szó, családbarát strandokról ahol együttesen biztonságban jól érzik magukat a családok mind a vízben mind a vízparton és így szívesen jönnek ide vissza fürdőzni.

Mind a két gyenesdiási fürdőhelyen a strandeszköz-kölcsönzőknél is kihelyeztek egy-egy táblát, melyek a vízibiciklizőknek, csónakot bérlőknek hívják fel a figyelmüket arra, hogy mire érdemes vagy kell odafigyelni.

Gondoltak a külföldiekre is, a táblákon szereplő QR kódok segítségével angolul, németül és oroszul is olvashatóak a fent felsorolt információk.

A strandeszköz-kölcsönzőkhöz is kerülnek táblák, amiken el lehet olvasni, mire érdemes odafigyelni (Fotó: VMSZ)

 

A projekt 4. ütemében 2022-ben kihelyezésre került MENTŐÖV táblák :

  • Keszthely, Városi strand – 11 db
  • Siófok, Nagy szabadstrand – 15 db
  • Balatonfenyves, Központi strand – 16 db
  • Révfülöp, Császtai strand – 9 db
  • Révfülöp, Szigeti strand – 4 db
  • Balatonfüred, Kisfaludy strand – 8 db
  • Balatonakarattya MHKKK Honvéd Üdülő – 7 db
  • Zamárdi Mirabella camping – 7 db
  • Diási Játékstrand – 6 db
  • Gyenesi Lidóstrand – 2 db