Újabb luxuslakópark épülhet a Balaton-part egyik értékes telkén (24.hu)

A Balaton déli partjának egyik legértékesebb ingatlanja, a korábbi Horthy-villa Szántódon található. A területet évekig hirdették eladásra sikertelenül. Négy éve 1,3 milliárd forintért próbálták értékesíteni, de egészen eddig nem találtak rá vevőt. Ennek oka – a 24.hu infromációi szerint -, hogy nem volt világos, a birtok műemlékvédelem alatt áll-e vagy sem. Most luxuslakópark épülhet rajta.

A szántódi épületet már elbontották, luxuslakópark lesz a helyén. A háttérben az a szállodaipari vállalkozó, Szepesi Richárd áll, aki eladta a tokaj-hegyaljai Andrássy Rezidenciát Mészáros Lőrincnek.

A terület tulajdonosa korábban a CIB-csoport volt, amely Vizvári Attila, Szántód polgármestere szerint félre volt vezetve, hiszen a terület nem áll műemlékvédelem alatt. Azt viszont a polgármester nem tudta megmondani, hogy a védettség hogyan került le az ingatlanról, és pontosan azt sem, mikor. Úgy emlékszik, már régebben, évekkel ezelőtt. A 24.hu információja szerint azonban még idén tavasszal is volt olyan érdeklődő, aki azért nem vásárolta meg a területet, mert az ingatlanosok úgy tájékoztatták, hogy a terület műemlékvédelem alatt áll.

A 24.hu megkérdezte a CIB-csoportot, valóban félre voltak-e vezetve, ahogy azt a polgármester feltételezi. Kíváncsiak voltak arra is, mikor és hogyan derült ki számukra, hogy nem áll műemlékvédelem alatt a terület, és ki az új tulajdonos.

Válaszukban azt írták, az ingatlan értékesítése jelenleg folyamatban van. Minden érdeklődőnek megvolt a lehetősége, hogy a helyi védettség alatt álló ingatlan beépíthetőségével kapcsolatban az önkormányzattól tájékoztatást kérjen, és minden érdeklődőt biztattak arra, hogy még a vételi ajánlatának megtétele előtt keressék meg az önkormányzatot a részletekkel kapcsolatban.

Műemléki környezet
Hogy pontosan mikor került le a védelem a korábbi Horthy-villáról, azt nem könnyű megtudni, miután idén a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központot a nagy felháborodás ellenére megszüntették, és a Miniszterelnökség vitte tovább az örökségvédelmi feladatokat. Így a Lázár János vezette Miniszterelnökséget kérdeztük erről, valamint Kiss Pált, Szántód jegyzőjét. Utóbbi válaszából kiderült, hogy a terület műemlékvédelem alatt soha nem állt, csak helyi védelem alatt, azt viszont 2012-ben a helyi építészeti értékek védelméről szóló rendeletben megszüntették.

Arra a kérdésünkre, hogy miért került le a helyi védelem a területről, a jegyző így reagált: “Nem szeretném kommentálni, nem is emlékszem pontosan. Az a polgármester, akinek az idejében készült az új rendezés, már nem él, akkor ősszel hunyt el, majd az alpolgármester vitte az ügyeket. 2012. december 9-én új polgármestert választott a település, a 2014-es választáson pedig minden képviselő kicserélődött. Pontos ismeretem nincs. Nyilván valamelyik korábbi befektetőjelölt (több is volt az évek során) javasolta.”

A Miniszterelnökség válaszában szintén azt írta, a közhiteles örökségvédelmi hatósági nyilvántartás szerint a szántódi Horthy-villa épülete nem áll egyedi műemléki védelem alatt, azonban az ingatlan szerepel a nyilvántartásban, mint ex-lege műemléki környezet, és általánosan védett régészeti lelőhely. Hozzátették, a nyilvántartás adatai alapján az Örökségvédelmi Hatósági Főosztálynak nincs tudomása korábbi védettségéről, a műemlékjegyzékben sem szerepel.

Ki a nyertes?
Mészáros Lőrincék családi vállalkozása, a Mészáros Gasztro Kft. idén márciusban megvette a Témadesign Kft.-t, amelynek korábbi tulajdonosa Szepesi Richárd volt. Ő adta el 2017 elején a tokaj-hegyaljai Andrássy Rezidenciát Mészárosnak.

A Horthy-villa helyén tervezett beruházás építtetője az idén év elején bejegyzett Dreamland Holding Zrt. lesz, ennek igazgatósági tagja Szepesi Richárd, felesége, Kante Awa és Vécsey Róbert, aki 2003 és 2005 között a Quaestor Jelzálog igazgatóságának elnöke volt, és akiről korábban az Átlátszó azt írta, a belvárosi ingatlanmutyikörhöz tartozó Fintha-Nagy Ádám üzlettársa, valamint Szivek Norberttel, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójával együtt tulajdonos a Török Bankházban.

Az üzemeltető a Bambara Kft. lesz, ennek ügyvezetője szintén Szepesi Richárd. Szepesiék nemrég komoly idegenforgalmi terjeszkedésbe kezdtek Vécsey Róberttel karöltve: a Grand Hotel Bohemia és a Grand Rock szállodacégeket augusztusban jegyezték be.

A sikerember
Az Egyesült Államokban is tanult Szepesi a szállodaszakma egyik sikerembere. 44 éves, Egerszalókról indult és hat éve ő lett az Év szállodása az egerszalóki Shiraz és a felsőtárkányi Bambara hotelek vezetéséért. Felesége, Kante Awa is benne van igazgatósági tagként az új vállalkozásokban. Ő Nagy Róza korábbi jegybanki főigazgató lánya. Kante Awa nyert már budapesti trafikot is, miközben a jegybankhoz tartozó Giró Elszámolásforgalmi Zrt.-nél dolgozik – írta korábban a hvg.hu. Kante Awáról korábban a 24.hu is írt annak kapcsán, hogy annak a pécsi doktori iskolának a hallgatója, amely busás ösztöndíjakat biztosít, és amelynek soraiban igen sok jegybanki dolgozót találni.

Mi lesz a szántódi területen?
A bontást végző Grabarics Kft. augusztus elején kezdte meg a 20-as években épült volt Horthy-villa, majd Panoráma Üdülő épületének és egyéb kiszolgáló létesítmények bontási munkálatait. Az 54 ezer négyzetméteres ingatlan korábban üdülőközpontként és kempingként szolgált. A birtok közvetlenül a tó partján helyezkedik el, a Kádár-rendszerben akár 200 sátor és 100 lakókocsi is használta egyidejűleg. Az 5,4 hektáros területre a Balaland fantázianevű luxuslakópark felhúzását tervezik. A lakóingatlanok mellett szálloda és kisebb villák is épülnek. A Balaland honlapján 2019 második félévére ígérik a komplexum átadását. Az épületek bontása már befejeződött, az építést jövő tavasszal kezdik el. A tervek szerint a komplexum előtt egy 10 méteres sétány lesz, ahol bárki korzózhat majd.

 

Hajdani képeslap a SZOT-üdülőről (Horthy-villa)

A Horthy-villa története
A húszas években megépített Horthy-villát legtöbben Panoráma néven, SZOT-üdülőként vagy gyermeküdülőként ismerhették meg. A hosszú partszakasszal rendelkező, 5,4 hektáros területen álló, jókora, eredeti fa spalettáit a lebontásig őrző villa, illetve a kiszolgáló épületek már a rendszerváltás óta üresen álltak, parkjában pedig faházak helyett már csak az azokat tartó cölöpök árválkodtak. A területnek a legutóbbi (mára már inaktív) hirdetések egyike szerint harminc százaléka, azaz 16427 négyzetmétere beépíthető. Horthy és a Balaton kapcsolata egyébként jóval mélyebb volt annál, mint ahogyan azt a villát látva gondolhatnánk, hiszen a kormányzó volt a fővédnöke a Balaton népszerűsítéséért folytatott első igazi társadalmi kampánynak 1928-ban, és emellett minden egyes kampányt felkarolt, aminek bármiféle köze volt a magyar vizekhez, legyen szó hajózásról, turizmusról vagy épp mezőgazdaságról. (V. M.)

Mázsár Tamás eredeti cikke fotókkal itt olvasható.