Újabb kotróhajó állt munkába Balatongyörökön

Csütörtökön  Balatongyörökön  vízre tették a mederkotrásban résztvevő második lepelkotrót is. A Balatoni Kis Kotró (BKK) a  múlt  csütörtök  óta  ott dolgozó Góliát kotróhajó és a hozzá csatlakozó géplánc  munkáját egészíti ki, amely egy hét alatt 302 m3 zagyot távolított el  a  mederből.  A rendkívül gyorsasággal csatasorba állított eszközpark a vízminőségi   havária   megelőzése   céljából   dolgozik   az   üledékanyag eltávolításán  a Balaton nyugati medencéjében mindaddig, amíg a szakemberek szükségesnek ítélik – áll az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közleményében.

 

A Balaton nyugati medencéjében az elmúlt két hétben mért, a határértéket jelentősen meghaladó klorofill-a szintekre azonnal reagált az OVF: július 16-án III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültség elrendelésére és a szükséges mederkotrás előkészítésére utasította az érintett vízügyi igazgatóságokat.

Ennek keretében július 20-án a Góliát lepelkotró, valamint a hozzá csatlakozó géplánc megkezdte a foszforban dús üledékanyag eltávolítását a balatongyöröki móló melletti területen. A géplánc naponta csaknem 60-100m3 úgynevezett „zagyot” emel ki oly módon, hogy egy kisméretű úszó munkaeszköz 20 cm-es vastagságban felszívja az iszapot a mederből, víz alatti csövön eljuttatja a Góliát hajóra, ahol sűrítik, majd uszályra rakják. A fennmaradó anyagot az uszály egy elevátorhoz szállítja, ami csővezetéken keresztül a györöki zagytérre nyomja azt, hogy ott kiszáradjon, és később hasznosítható legyen, például bányafeltöltésre, talajjavításra.

A most vízre tett Balatoni Kis Kotró – a Góliáthoz hasonlóan – 20 cm-es rétegben kotorja majd le az iszapot. A napokban ugyanakkor egy további eszköz, az IMS-7012-Hp hidromechanizációs mélységi kotró is megérkezik kisebb társaihoz, amely már 1 m-es vastagságban képes eltávolítani az üledékanyagot a mederből. A végterméket a hajókról a zagytérre juttató, csaknem 1 km-es csővezeték kiépítése már zajlik.

A kitermelt anyag elhelyezéséhez elengedhetetlen a balatongyöröki zagytér előkészítése, ami a zagykazetták részleges megtisztítását igényli az elmúlt 30 évben elburjánzott cserjés és erdős növényzettől. Mindez a szükséges kormányhivatali engedélyek birtokában történik.

A Balaton mederkotrása mindaddig folytatódik, amíg azt a szakemberek a monitoring eredmények alapján indokoltnak tartják. A munkák gorsaságára azonban jelentős hatással van az időjárás, mivel az erős szél akadályozhatja a kotrást.

A munkálatok a strandok használatát nem befolyásolják. A víz fürdőzésre alkalmasságát pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központ és területi kirendeltségei vizsgálják és minősítik – közölte az OVF.