Újabb klasszikus Tihanyban (Tihanyi Visszhang)

Több  mint tízezren látogatták meg tavaly a KOGART Galéria kiállításait. Egyre népszerűbb a galéria, évről évre növekszik a látogatók száma, sőt a Gulácsy tárlat nézőcsúcsot döntött. Idén újabb klasszikus magyar festőművész kiállítása nyílik Tihanyban.

– Minden nyáron rendeztünk egy úgynevezett sztár-kiállítást. Első évben Munkácsy Mihály, majd Vaszary János festményeit láthatták az érdeklődők, tavaly pedig Gulácsy Lajos gyűjteményes kiállítását. Gulácsyra rengetegen voltak kíváncsiak, a galéria eddigi történetének legsikeresebb kiállítása volt. A klasszikusok iránt élénk az érdeklődés, így folytatva a koncepciót, idén Egry József balatoni festményeiből rendezünk egy tárlatot – válaszolta kérdésünkre Dallos Krisztina galériavezető.

Az elmúlt évben a tárlatok mellett – Dante válogatás, Matteo Massa grande, Gulácsy Lajos, a KOGART korábbi tárlatait bemutató plakátkiállítás – az ezekhez kapcsolódó programok is egyre több érdeklődőt vonzottak. A műtárgyeladás is növekedett, úgy tűnik, egyre nagyobb az igény arra, hogy az otthoni környezetbe is igényes műalkotások kerüljenek. A 110 éve született Borsos Miklósnak emléket állító gyűjteményes tárlat nyitva tartását a nagy érdeklődés miatt meghosszabbították, a festményeket, rajzokat, kisplasztikákat, szobrokat, plaketteket felölelő kiállítás április 2-ig látogatható. – Áprilisban a hatvanas évek közepétől haláláig Párizsban dolgozó Csernus Tibornak, a huszadik század egyik legjelentősebb magyar festő- művészének állítunk emléket. A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány 2009 tavaszán hozta haza Franciaországból Csernus Tibor képző- művészeti hagyatékát, ebből válogat majd a kiállítás. Izgalmasnak ígérkezik az anyag, hiszen Csernus több mint fél évszázados életműve az egyetemes képzőművészetben is meghatározó szerepet tölt be. Nyáron pedig a vizes világbajnoksághoz kapcsolódva Egry József balatoni festményeiből rendezünk majd kiállítást. Újdonság még, hogy egy on-line galéria létrehozását is tervezzük – mondta Dallos Krisztina, aki hozzátette: a galéria állandó kiállítása, a Borsos Miklós szobrászművész alkotásait bemutató tárlat, továbbra is egész évben nyitva áll a látogatók előtt.

A galéria kiállításait a diákok térítésmentesen nézhetik meg, a helyi lakosoknak pedig ebben az évben is ingyenes.

(17:00)