Hétvégi zárás: szigorítottak a balatoni polgármesterek (FRISSÍTVE)

A kormány a héten úgy döntött, szombattól újra meghosszabbítja az érvényben lévő kijárási korlátozást és csakúgy, mint a húsvéti ünnepek idején a polgármesterek hatáskörében hagyja, hogy az adott településükön milyen további intézkedéseket hoznak. A Balaton körüli falvak, városok vezetői élnek is ezzel, folyamatosan jelennek meg a rendeletek, melyek péntek éjféltől hatályosak. Némelyik önkormányzat fenntartja a már múlt hétvégén bevezetett korlátozásokat, vannak viszont akik szigorítanak. (Cikkünk folyamatosan frissül)

Múlt héten adtuk meg az önkormányzatoknak azt a lehetőséget, hogy az országos korlátozásokon túl szigorúbb helyi szabályokat vezethessenek be – közölte Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban. A kormányfő kifejtette: kiértékelték a tapasztalatokat, és azt látják, hogy jól működik. A polgármesterek a feladat és a helyzet magaslatán álltak, és jó döntéseket hoztak – tette hozzá. Erre a hétvégére is, a jó tapasztalatok alapján, megadják ismét a polgármestereknek a döntés lehetőségét, hiszen jól éltek ezzel. Fő szabályként egy országban általános szabálynak kell érvényesülni, de olyan nagyok a helyi különbségek, hogy ezt érdemes a polgármesterek jogosítványain keresztül tudomásul venni – emelte ki a miniszterelnök.

Balatonkenesén a veszélyhelyzeti védekezés értelmében a közterületeken és a közösségi használatú zárt terekben tartózkodóktól azt kéri az önkormányzat, hogy lehetőség szerint viseljenek szájmaszkot. A hétvégére a következő intézkedéseket hozta a Jurcsó János polgármester:

 • A Strand teret a Vadkacsa étteremtől a Sorompó büféig terjedő szakaszon lezárták
 • a Nádas csárda előtti parkoló, a Parti sétány parkolórésze, a Fő utcai elárusítóhely, a Soós-hegyi kilátó  le van zárva
 • Tilos a belépés  a város strandjaira, a sportparkokra és játszóterekre.
 • A Széchenyi park előtti vízterületen fürödni, strandolni tilos, horgászni este 20 óra és reggel 6 óra között tilos.
 • A Parti sétány előtti vízterületen fürödni, strandolni tilos, horgászni a térburkolattal ellátott területen tilos, a Parti sétány térburkolat nélküli területén este 20 óra és reggel 6 óra között horgászni tilos.
 • A városi tulajdonban álló közparkokban és zöldterületeken (Széchenyi park, Parti sétány zöldterülete, Bakó liget, Béri Balogh Ádám tér zöldterülete) napozni, piknikezni, alkoholt fogyasztani, kutyát póráz nélkül sétáltatni tilos.

 

Zamárdi város polgármestere a hirbalaton.hu-nak elmondta, a hétvégén kortól függetlenül minden személynek kötelező maszkot viselnie, ennek hiányában sálat, kendőt a száj és az orr egyidejű eltakarása érdekében Zamárdi város közigazgatási területén belül. A rendelet minden tevékenységre kiterjed, beleértve a sportolást, sétát, kerékpározást. 18 év alatti személyek esetében a törvényes kötelessége és felelőssége a maszk biztosítása. A szabályok betartását folyamatosan ellenőrzi a helyi közterület felügyelet.

 

Badacsonytomajban az előző hétvégéhez hasonlóan szigorú intézkedéseket határozott meg a polgármester. A Krisztin N. László által jegyzet rendelet szerint:

 • Badacsonytomaj város közigazgatási területein a szeszesital-fogyasztás tilos
 • Badacsonytomaj közigazgatási területén a 71-es főútról leágazó helyi közutakat lezárják
 • parkolók, strandok, sportpályák, parkok, játszóterek lezárásra kerülnek, tilos az ott tartózkodás
 • közúti járművek közlekedésére szolgáló helyi közúton, közterületen közúti járművel megállni tilos
 • közterületen reggel 8:00 és este 20:00 között badacsonytomaji állandó lakhellyel vagy tartózkodási engedéllyel rendelkezők tartózkodhatnak
 • közterületen csoportosulni tilos
 • nyilvános illemhelyeket lezárták
 • elrendelték a folyamatos járőrszolgálatot.

 

Badacsonytördemicen Horváth Zoltán polgármester a meglévő központi intézkedéseket a következőkkel egészítette ki:

Azon badacsonytördemici és badacsonylábdihegyi ingatlantulajdonosok, akik munkavégzés céljából érkeznek a településre hozzák magukkal az ingatlanuk tulajdoni lapját vagy az adásvételi szerződést amivel igazolják érkezésük okát
saját ingatlanon belül kizárólag családi összejövetelt lehet tartani
csak bevásárlás valamint a kormányrendeletben felsorolt indokkal lehet elhagyni a saját ingatlant
vásárlás esetén feltétlenül be kell tartani az óvintézkedéseket.

 

Siófok város polgármestere, dr. Lengyel Róbert április 17-én jelentette be a hétvégére vonatkozó további korlátozásokat, melyek április 18. 0 órától lépnek hatályba és április 19. 24 órakor hatályukat vesztik.

A rendelet a következőket tartalmazza:

 • Az egészségügyi maszk vagy az ezt helyettesítő textil (orrot, arcot takaró sál, kendő) viselése kötelező közterületeken tartózkodók, és a tömegközlekedési eszközökön utazók számára. A szabály betartása alól kivételt képeznek az egyéni sportolási tevékenységet végzők (kocogók, futók stb.)
 • Vendéglátó üzletben az ott foglalkoztatottakon kívül tartózkodni tilos. Rendelést kizárólag telefonos, illetve elektronikus úton lehet leadni és kizárólag kiszállítással teljesíthetik a rendelést. Lehetőség van továbbá a gépjárműből való kiszállás nélkül, és az ételt az arra szolgáló ablakon keresztül átadó személyen kívül más személlyel közvetlen érintkezés nélkül átvehető ételforgalmazásra.
 • Gépkocsival, vagy bármely más járművel illetve gyalogosan a következő területekre csak az ott lakók illetve igazolhatóan tartózkodási engedéllyel rendelkezők léphetnek be:
  • az Isztria sétány és a Batthyány Lajos utca,
  • az Isztria sétány és a Köztársaság utca,
  • az Isztria sétány és a Glatz Henrik utca,
  • valamint az Isztria sétány és a Kinizsi Pál utca által határolt területre

 

Révfülöp polgármestere szigorított a húsvétkor bevezetett intézkedéseken Kondor Géza közölte:  Révfülöpön 2020.április 18-án 00.-órától 2020.április 19-én 24.óráig a következő intézkedéseket hozza, melynek betartását a polgárőrök és a rendőrök folyamatosan ellenőrzik:

 • Révfülöp közterületén kizárólag Révfülöpi lakcím-kártyával, tartózkodási engedéllyel rendelkezők tartózkodhatnak. Ez érvényes az egész révfülöpi partszakaszon történő horgászatra is!
 • A településen az átmenő forgalom a 71.sz.úton, Káli úton, Rétsarki úton és a kerékpár úton engedélyezett, de nem állhatnak meg Révfülöp belterületén.
 • A Halász utcába továbbra is csak az ott lakók és ott dolgozók hajthatnak be gépjárművel.
 • Közterületeken a szájmaszk viselete ezen időtartam alatt mindenkinek kötelező. /Az önkormányzat biztosított minden lakos számára maszkot, aki még nem vette át, péntek 16-óráig az önkormányzatnál megteheti./
 • Tilos közterületen bármilyen étel, ital fogyasztása! / fagylalt is!/ Az ételszállítással, elvitellel rendelt étel kizárólag otthon fogyasztható.

 

Mészáros Miklós Balatonboglár polgármestere a rendkívüli intézkedések keretében látogatási tilalmat rendelt el az alábbi városrészekre, közparkokra tekintettel:

 • a város szabadstrandjai
 • Várdomb-parkerdő
 • Szent Erzsébet Park és Temető-domb
 • a város valamennyi parkolója

 

Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere közölte arra kérnek mindenkit, akik nem rendelkeznek ingatlannal a községben, ne most keressék fel a települést. Hozzáteszi,  a húsvéti hétvége kedvező tapasztalatai alapján, a járvány további terjedését megelőzve a következő intézkedések lépnek életbe 2020. 04. 18. 0.00-tól:

 • Szombatonként, vasárnaponként és munkaszüneti napon a Községi Strandot lezárják, annak látogatását megtiltják.
 • Szombatonként, vasárnaponként és munkaszüneti napon a Sirály parkolót lezárják, ezen időszakban tilos a parkolás és várakozás.
 • A Református Templom alatti parkolót lezárják.
 • A Somlyó hegyi kilátót és a Csere hegyi kilátót bezárják, tilos a látogatásuk.
 • A Somlyó hegyi kilátó alatti és Merse parki tűzgyújtó helyeken tilos a tűzgyújtás.
 • A vendéglátó és kereskedelmi egységek előtt asztalok kihelyezését megtiltják.
 • Az ABC áruháznál fokozottan ügyeljenek a védekezési szabályok betartására, illetve kérik, maszkban vásároljanak a faluközpontban és a parton található üzletek eladótereiben.

 

Rendeletben tiltotta meg Keszthely polgármestere a játszóterek és a kültéri sporteszközök használatát. Nagy Bálint elmondta, erre azért van szükség, hogy minden eszközzel megakadályozzák a koronavírus terjedését. Holnaptól lezárják a Balaton-partot is, a terület minden hétvégén zárva marad a veszélyhelyzet fennállásáig.  Az elmúlt hétvégén a település vezetése lezárta a Balaton-partot is annak érdekében, hogy megakadályozzák a tömeges csoportosulásokat. Nagy Bálint, Keszthely polgármestere e hét csütörtöktől rendeletben tiltja meg a játszóterek és a kültéri sporteszközök használatát. Emellett péntektől újabb korlátozás is életbe lép.

„A keszthelyi Balaton-partot lezárjuk. Ezt elsődlegesen azért tesszük, mert azt kérjük a jelenlegi helyzetre tekintettel, hogy – nagyon örülünk természetesen annak, hogy vendégek és turisták érkeznek a városunka és ez nagyon fontos nekünk, de a jelenlegi helyzetben mégis azt kérjük mindenkitől, hogy ne jöjjenek most Keszthelyre azok, akik nem keszthelyiek. A keszthelyiekről pedig szintén azt kérjük, hogy tényleg csak a feltétlenül szükséges időt töltsék az otthonuktól távol. Azért is, hogy itt ne legyen annyira vonzó most Keszthelyre jönni, a szakmai ajánlások mellett le is zárjuk a Balaton-partot. Ezt úgy fogjuk tenni, hogy minden hétvégére, a veszélyhelyzet időtartamára vonatkozóan pénteken délután lezárjuk és hétfő délelőttig ez zárva is marad.” – közölte Keszthely polgármestere.

 

Dr. Bocskov Petrov Jordán Balatonszepezd polgármestere azt közölte: továbbra is zárva tartják a község strandjait, játszó tereit, a labdarúgó pályát. Fentieken túl továbbra sem látogatható a Közösségi Ház és a könyvtár sem.  Hozzáteszi: a sátorverés, campingezés általános tilalma szintén érvényben van Balatonszepezd egész területén. Bár községet nem zárták le az ide látogatók elől, kifejezetten kérik, hogy azt csak nyomós indokkal tegyék és itt tartózkodásuk idején tartsák be a kormány és az operatív törzs kijárásra vonatkozó rendelkezéseit!Közterületen csak a bevásárlások, gyógyszerbeszerzések lebonyolítása miatt lehet tartózkodni maszkot, kesztyűt viselve! Fentiek betartását a Polgárőrség és a Rendőrség fokozottan ellenőrzi – teszi hozzá a polgármester.

 

Tósoki Imre, Tihany polgármestere korábban azt közölte: a húsvét hétvégén bevezetett korlátozó intézkedések hatására – mivel beváltották a hozzájuk fűzött reményt és elérték velük a céljukat – úgy döntöttek, hogy a kijárási korlátozás hatálya alatt továbbra is fenntartják az újonnan bevezetett közlekedési rendet. Ennek módosítására csak akkor kerül sor, ha a kormányzat a kijárási korlátozás könnyítését rendeli el, de addig további szigorításokat nem tervezünk – fogalmazott a polgármester.

 

Balatonlelle polgármestere Kenéz István a következő intézkedéseket hozta meg korábban, ami 2020. április 18. (szombat) 00.00 órától 2020. április 19. (vasárnap) 24.00 óráig szintén érvénybe lép:

 • Lezáratta az összes, az Önkormányzat tulajdonában lévő parkolót.
 • A szabadstrand területére belépési tilalmat rendelt el
 • A Napfény strand egyébként is zárva tart, nem látogatható
 • Nem látogathatóak a játszóterek

 

Ahogyan arról korábban hírt adtunk: Balatonfüred önkormányzata továbbra is fenntartja a Balaton-parti városrészre vonatkozó forgalomkorlátozásokat, zárva tartanak a frekventált parkolók és a strandok is.

 • Le vannak zárva a város 71-es főút alatti frekventált parkolói. Nem lehet megállni a Huray utcai-, a Borsos Miklós utcai-, az Esterházy- illetve a Kisfaludy strandi parkolókban illetve a Zákonyi úti mélygarázsban.
 • Tilos a behajtás a Jókai utcába, a Kerek templomtól a Süllő utcáig van zárva az út, ugyanez vonatkozik a Táncsics és a Szabadság utcákra is – ezekben az utcákban csak a célforgalom megengedett.
 • Zárva a város két nagy strandja az Esterházy és a Kisfaludy fürdő is.

 

(Cikkünket frissítjük!)