Újabb farongálás Csopakon – százezer forint a nyomravezetőnek

„Újabb farongálás történt, most az Örkény sétányon (az Apáca strand mellett), láthatóan a szabad kilátás miatt vágtak, csonkoltak vissza egy öreg fűzfát. A feljelentést a rendőrségen megtesszük és 100.000 forint nyomravezetői díjat tűzünk ki!” – írta ki közösségi oldalára Ambrus Tibor, Csopak polgármestere.
Lehet, hogy egy kép erről: fű, fa és szöveg
(Forrás: Facebook/Ambrus Tibor)

 

Legutóbb Siófokon ígértek félmillió forint nyomravezetői díjat idén februárban, amikor valaki 16 fiatal fát pusztított el a város egyik sétányán.

Csopakon sem az első eset a mostani. Tavalyelőtt körebefűrészelte valaki a strand legidősebb fáját, egy 80 évesre becsült tölgyfát, amely a Magyar Faápolók Egyesületének számítása szerint több mint 25 millió forintot ért. A falu polgármestere a közösségi médiában kér segítséget az elkövető felkutatásához, az önkormányzat feljelentést tett, valamint 250 ezer forint nyomravezetői díjat ajánlott fel. „Értetlenség, undor, fájdalom, ami átjárja az embereket az önző pusztítás láttán” – fogalmazott akkor a polgármester.

Tavaly ugyanezen a strandon lyukakat fúrtak, és mérgező anyagot fecskendeztek be egy juharfába, amelynek semmi esélye nem volt a túlélésre, míg a tölgyfa megmentésért komoly, reményt keltő erőfeszítéseket tettek és tesznek.

Tavaly szeptember végén harmadszor irtották ki Zamárdi vízparti fáit. Az önkormányzat rendőrségi feljelentést tett, mert valaki gázolajjal lelocsolta, ezzel pusztulásra ítélt egy értékes, 18 darabból álló 4-5 éves japán cseresznyefasort. A fák darabja 60 ezer forintot ért. Harmadszor történt természetkárosítás ezen a partszakaszon, mert zavarták a fák valakinek a kilátását.

***

Ki tesz ilyet? Kik tesznek ilyet? – merül föl a kérdés a Balaton-parti fapusztítások, farongálások kapcsán. Többnyire lehet sejteni kinek, kiknek a kilátását zavarták ezek a növények, de ha nincs tettenérés, ha nincs bizonyíték, hogy ki követte el, nem tehet semmit a hatóság. Az önkormányzatok egyre több kamerát szerelnek fel a közterületek védelme érdekében, de szükség van mindenki odafigyelésére, hogy megfékezzük ezeket az önző, alattomos és barbár Balaton-parti természetrongálásokat.