Újabb egyeztetés a Miniszterelnökség és a Balatoni Szövetség között

A júliusi és szeptemberi találkozók után a közelmúltban Balatonfüreden harmadik alkalommal tartott egyeztetést a Miniszterelnökség a Balatoni Szövetséggel. (BSz) A téma ismét az Országos Területrendezési Terv és a Balaton-törvény tervezett felülvizsgálata, illetve a hamarosan közigazgatási egyeztetésre kerülő törvénytervezet volt – közölte a BSz a hirbalaton.hu-val.

A Miniszterelnökséget Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár, valamint Kolossa József főosztályvezető képviselte. A BSz a tárgyalásra a kiemelt üdülőövezet településeinek vezetőit, valamint az együttműködő szervezetek képviselőit hívta meg, akik szép számban képviseltették magukat a megbeszélésen.

Füleky Zsolt helyettes államtitkár elmondta, hogy az eddigi személyes találkozások, egyeztetések során beérkezett észrevételek, javaslatok nagy segítséget jelentenek a törvényjavaslat készítőinek abban, hogy megértsék a térség problémáit és olyan törvénytervezet születhessen, amely nem akadályozza a fejlesztéseket, ugyanakkor megoldást jelenthet számos jelenlegi, az önkormányzatok álátal jelzett problémára.

Szándékuk a területrendezésben is a hierarchikus jogalkotás megtartása: a törvényi szabályozást követni fogja a hozzá kapcsolódó kormányrendelet, majd a helyi rendeletek egészítik ki a sort. A helyi problémákra helyben kell megoldást találni, ezért – a törvény, illetve a kormányrendelet keretein belül- minél több területen a helyi szabályozásra bíznák a döntéseket.

A megbeszélésen újra felmerült – a BSz kezdeményezése nyomán – a csónakkikötők létesítésének kérdése, melyre a most születő törvény használható, gyakorlatias lehetőséget kíván biztosítani. Teljes az egyetértés a légkábelek, illetve a reklámfeliratok létesítésével, illetve tiltásával kapcsolatban a BSz és a Miniszterelnökség között.

Az előző egyeztetéseken elhangzott javaslatok, illetve írásban beküldött észrevételek nagy része az előadók ismertetése szerint már beépült a törvénytervezet szövegébe, de van néhány téma, mely további egyeztetést igényel – summázta a szövetség a legutóbbi egyeztetésen történteket.