Újabb e-töltőpontok épülhetnek Keszthelyen (Keszthelyi TV)

Magyarországon egyre elterjedtebbek az elektromos autók, így Keszthelyen is. Becslések szerint a környéken több mint 20 zöld rendszámos gépjármű található, számukra az otthoni megoldások mellett 10 e-töltőpont nyújthat segítséget a városban. Várhatóan ezek száma tovább bővül, a testület pedig a zöld rendszámos autók ingyenes parkolásáról is dönthet.

A Skála közben található DC, azaz villámtöltő azok számára a leghasznosabb, akik nem a mindennapi használatra, hanem hosszú távra töltik fel autóikat. Ez ugyanis alacsony töltöttségi szint esetén kb. egy óra alatt tudja teltesen feltölteni a gépjárműveket. Mellette található egy 22 kW-os AC gyorstöltő is, melyhez külön kábellel lehet csatlakozni.

„A keszthelyi nyilvános töltőt inkább olyan esetekben használjuk, amikor egy hosszabb útra jövünk vagy megyünk és fel kell tölteni teljesen az autót. Napi használatnál otthoni töltéssel megoldható az autó használata.” – mondta el Soós Attila a Keszthelyi TV Híradójában.

A Skála köz mellett öt helyszínen telepítettek 11 vagy 22 kW-os ingyenesen használható töltőt, az egyik bevásárlóközpont parkolójában pedig kettő fizetős található. A Villanyautós Baráti Társaság keszthelyi vezetője szerint egyre elterjedtebbek a városban is az elektromos, illetve hibrid autók. Szerinte legkevesebb 20 ilyen található jelenleg a környékén.

„Én úgy látom, hogy Keszthelyen a töltők egyébként úgy szép lassan fejlődnek. Jelen esetben amit látok, hogy az eddig letelepített töltők mellett most már a Pennynél is megjelentek oszlopok. Tudomásom szerint egy már működik, a Tapolcai úti, a másik a Shell kúttal szembe a Csapás úton még nincs beüzemelve.” – ismertette Szabó András a Villanyautós Baráti Társaság keszthelyi vezetője.

A környezettudatos gondolkodást Keszthelyen is fontosnak tartja a városvezetés. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott információk szerint várhatóan négy további fizetős töltő valósul meg bevásárló központok közelében.

„Amellett, hogy esetlegesen bővítjük majd ezeknek a töltőknek a számát önkormányzati oldalról is, amellett nyilván a folyamatosa fenntartásuk, üzemben tartásuk is és karbantartásuk is jelentős. De azt gondolom, hogy látva azt az igényt, ami akár itt az elmúlt hetekben is ugye volt egy elektromos autós felvonulás, látva ezt az igényt. hogy egyre nagyobb és különösen igaz ez mondjuk a turisztikai főszezonban, ezért az önkormányzatoknak is készülni kell erre a szolgáltatásra.” – osztotta meg Nagy Bálint polgármester.

A város polgármestere hamarosan a képviselő-testület elé terjeszti azt a javaslatot, hogy a zöld rendszámos autók ingyen parkolhassanak Keszthelyen. Ezzel az elektromos, illetve hibrid autók népszerűsítésében is részt tud vállalni a város.