A balatonboglári Gömbkilátó sikere töretlen (sonline.hu)

A balatonboglári Xantus János Gömbkilátó lett az Év kilátója. Az erről szóló oklevelet és táblát pénteken délelőtt kapta meg a település. Az első ízben meghirdetett versenyen 3901 szavazattal a bogláriak gömbje diadalmaskodott.

Tíz-tizenötször átúsztam a Balatont és mindig nagy öröm volt számomra, mikor megláttam a Gömbkilátót

– idézte fel a kilátóhoz kapcsolódó élményeit Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. A sonline.hu tudósítása szerint a politikus köszöntőjében kifejtette: 2010 óta 43 új kilátó épült hazánkban és közel ötven újulhatott meg kormányzati támogatással. A kormánybiztos hozzátette: az első ízben meghirdetett pályázatra 177 nevezés érkezett be, melyek közül az Aktív Magyarország szakmai zsűrije 10 döntős kilátót választott ki. A megmérettetésen a balatonboglári Xantus János Gömbkilátó győzedelmeskedett 3901 vokssal.

Mészáros Miklós polgármester köszöntőjében elmondta, hogy az alumínium vázat Kádár István tervezte. A mérnök San Franciscóban él, de üdvözletét küldte a bogláriaknak és nagyon örült, hogy az ország legszebb kilátója lett a boglári gömb.

Csak idén több mint százezren innen csodálták meg a különleges balatoni panorámát, köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy a boglári kilátó lett a befutó a versenyen

– tette hozzá a polgármester.

Móring József Attila térségi országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte: a Gömbkilátó nem csak a város, a déli part, hanem Somogyország jelképe is.

Példaértékű, ahogy a város és helyi vállalkozó közösen működteti a kilátó és környékét, vonzóvá tették a turisták számára

– jegyezte meg az országgyűlési képviselő. Biró Norbert, a megyei közgyűlés elnöke kiemelte, a boglári gömb a megye számára fontos jelkép, ezért is kapta meg az egyik legrangosabb elismerést, az Örökségünk – Somogyország Kincse címet 2013-ban.