A Balaton vízszintje 125 centire nőtt, a víz 23 fokos

A Balaton átlagos vízállása hétfőre újabb egy centiméterrel, 125 centire emelkedett – a siófoki vízmércéhez viszonyítva, a vizugy.hu adatai szerint. A Sió-zsilip zárva. A tó vizének hőmérséklete hétfőn reggel Siófoknál 23 Celsius fok volt. Az üdülőrégióban zápor, zivatar, felhőszakadás, sőt jégeső is lehetséges helyenként – a hétfői előrejelzések szerint. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28-29 fok körül alakul, a délután második felére 21-22 fok köré esik vissza a hőmérséklet, késő este 19-20 fok valószínű.

A Balaton átlagos vízszintjének alakulása az elmúlt 20 napban (Forrás: vizugy.hu)

 

A met.hu előrejelzései szerint a Balaton-régióban gyenge-mérsékelt (5-20 km/h) változó irányú légmozgás egyre többfelé délnyugati irányba fordul és megélénkül (25-35 km/h), a déli óráktól néhol kissé meg is erősödhet (40-45 km/h).
A szél zápor környezetében is megerősödhet (40-50 km/h), zivatarral átmenetileg viharossá is fokozódhat (55-65 km/h).
Délután egy érkező hidegfront hatására az északnyugati irányba forduló szél megerősödik (40-50 km/h), majd – főként zivatarral – viharossá is fokozódik (55-70 km/, egy-egy 70-80 km/h sem kizárt).
Többször lesz erősen felhős az ég, csak rövidebb napos időszakok valószínűek, több hullámban vonul át a térség fölött zápor, zivatar.
Délután, a front érkezésével hevesebb zivatarok is érkezhetnek a térségbe, fehőszakadással, jégesővel.