Újabb balatoni vitorlázó jut ki a 2020-as olimpiára (MTI/ hirbalaton.hu)

Vadnai Benjámin olimpiai kvótát szerzett kedden a Japánban zajló olimpiai kvalifikációs vitorlázó Laser-világbajnokságon. Ez a  vb a hajóosztály második kvalifikációs viadala.

A tavalyi világbajnokságon 14 ország szerzett indulási jogot a tokiói játékokra, a mostani, szakaiminatói versenyen pedig további öt nemzet jutott kvótához. A 23 éves magyar sportoló a zárónap előtt a nem kvótások között a második helyen állt, kedden valamelyest visszacsúszott, ám így is csupán három olyan vitorlázó végzett előtte, aki szerezhetett indulási jogot a jövő évi játékokra. Vadnai Berecz Zsombor (Finndingi) és Érdi Mária (Laser Radial) után a harmadik magyar vitorlázó, aki ott lehet jövőre Tokióban, az olimpián.

Az idén huszonhárom éves Vadnai Benjámin 2004 óta vitorlázik, jelenleg a Balatonfüredi Yacht Klub színeiben. Édesapja, egyben edzője Vadnai Péter maga is vitorlázó.  A 2016-os olimpián 33. lett, a 2017-es világbajnokságon 17. helyen végzett, 2018-ban 26. volt az Európa-bajnokságon,  2019 májusában 20. helyezést ért el az Európa-bajnokságon.