Újabb balatoni ékkő: vízre kerülhet a Hungária műemlékhajó (veol.hu)

A Hungária egy műemlék hajó még 1928-ból, amely az akkori amszterdami olimpiára készült, s amely most Cittel Lajos veszprémi műhelyében várja, hogy pár héten belül újra vízre kerülhessen. A hajóépítő úgy véli, a felújítás alatt álló Hungáriához hasonló hajók adják meg a Balaton igazi hangulatát.

 

– Már évek óta parton volt, mielőtt hozzánk került volna – meséli Cittel Lajos hajóépítő. – Három éven át volt nálunk, mire sikerült gazdára találnia egy vállalkozó személyében, aki úgy döntött, hogy támogatja a felújítását – mondja el a hajóépítő, aki vallja, arra szakosodott, hogy a régi, szép hajókat újraélessze, mert számára ezek a Balaton igazi értékei.

– Ugyanúgy, ahogy a motoros hajóknál a Helka, Kelén, Csongor, Tünde, Csobánc, Jókai. Számomra ezek azok a hajók, amelyek megadják a Balaton igazi hangulatát. Vannak a mai modern, műanyag hajók, gyors vízibuszok meg egyebek, de én azt vallom, a hajó az fából van.

A Hungária az amszterdami olimpiára készült – a hajóépítő beszámolója szerint. Sokáig nem lehetett tudni, hogy Magyarországon vagy Svédországban, azonban az utóbbi időben előkerülő dokumentumok szerint a hajó kint épült meg, és az olimpia után került a Balatonra, ahol sokáig használták, és több híres személyiség is megfordult a fedélzetén.

– Körülbelül két héten belül fog újra vizet látni a Hungária, mert ki kell tapasztalnunk az új anyagok és a belekerült motor, az új, hatalmas csörlők miatt, hogy hol van a vízvonala. Május végére elkészül az árboc, a vitorla, június első napjaiban pedig már valószínűleg újra a Balatonon fog úszni a hajó – mondta Cittel Lajos.