Új zsilipek és látogatóközpont épül a Nagyberekben (sonline.hu)

A Nagyberek szívében rejtőzik a Fehérvízi ősláp. A Balatonfenyvessel egy vonalban található természetvédelmi területen az elmúlt időszakban nagy munkálatok folytak, egy 460 millió forintos beruházás részeként. A mocsaras vidék vízszintjét a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén szabályozni kívánják a jövőben.

Balatonfenyves, megalakulása előtt nem sokkal hasonlóképpen nézett ki, mint napjainkban a Nagyberek. A terület ma is igen gazdag vadakban, és madárvilága is változatos. Ám, ez utóbbiaknak leginkább a Fehérvízi ősláp a kedvenc helyük, legalábbis költés szempontjából. A természetvédelmi terület eddig érintetlen volt. Szeptemberben azonban, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park jóvoltából gátakat és egyéb, a vízállás szabályozásához szükséges létesítményeket építettek a területen. Az arra kirándulók, és a helyiek is kíváncsian érdeklődtek az emberi beavatkozás miértjéről – írja a sonline.hu.

A belső berek vízszintje eddig egy méterrel a Balaton vízszintje alá esett, és ha úgy adódott, hogy több csapadék hullott, az 1860-as években megépült 263 kilométer hosszú Nyugati övcsatorna el is vezette a vizet a területről. Ez a csatornarendszer a mai napig ellátja a rá bízott feladatot, csakúgy, mint a balatonfenyvesi „vízház”, amely magas vízállás esetén átemeli a Balaton felé a felesleges, összegyűlt csapadékot.

A Fehérvízi ősláp, illetve a Nagyberek területén eddig kétféle szabályozás volt érvényben: a természetvédelmi területre vonatkozóan. A természetvédelmi kezelési terv és a vízjogi üzemelési engedélye, a kettő azonban nem talált összhangra. A jelenlegi beruházás megteremti annak a lehetőségét, hogy az ellentmondást feloldják. Az új zsilipek, és egyéb műtárgyak alkalmasak lesznek a terület vízszintjének szabályozására, amelynek köszönhetően a természetvédelmi érdekek érvényesülnek.

A Fehérvízi ősláp vízimadarakban gazdag élőhely, ezért is tartják fontosnak a szabályozást, hogy ezzel is biztonságos költő- és táplálkozóhelyet biztosítsanak. A zsiliprendszerrel a természetes vízmozgásokat szándékoznak utánozni. A gázlómadarak és más vízimadaraknak is egyaránt kedvezhet majd az új helyzet.

A zsilipépítés egy nagyobb, 46 millió forintos projekt része, amely négy helyszínen zajlik. Fonyód és Ordacsehi között például egy látogatóközpont épül, amely a Nagyberek értékeit mutatja majd be. A teljes projekt keretében további műtárgyakat építenek majd a hatékonyság érdekében. A munkálatokat, amelyek a jövő év végéig befejeződnek, szándékosan időzítették szeptemberre, hogy a nagy cölöpverő gépek ne háborgassák a vízimadarakat költés idején.