Új üzlettípus-besorolás a vendéglátásban (zaol.hu)

Felülvizsgálták a vendéglátóhely-típusokat, amit a szektor már régóta szorgalmazott. Most olyan korszerű rendszer jött létre, amely a szakemberek szerint lehetővé teszi az ágazat szegmentált és átlátható irányítását.  A vendéglátó üzleteknek legkésőbb március 31-ig kell bejelenteniük az új besorolás szerinti változást – írja a zaol.hu. 

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a szakmai szervezetek úgy érvelnek, a magyarországi vendéglátás fejlesztéséhez elengedhetetlen volt a törvény módosítása, amely meghatározza az egységek működését, ellenőrzését és típusát.

Az eddigi jogszabályok ugyanis elavultak: nem volt egyértelmű például a termékkör szerinti besorolás, illetve az nem állt összhangban a hatályos áfatörvénnyel. A statisztikák régi típusmeghatározáson alapultak, amit az élet időközben felülírt.

Az MTÜ nemrégiben olyan módszertani tematikát alkotott, amelynek segítségével pontosan behatárolhatók az egyes vendéglátóhely-­típu­sok közötti különbségek, így felállt egy korszerű, a mai piaci viszonyoknak megfelelő besorolási rendszer. Erre alapozva pedig az elmúlt év végén megjelent az új kormányrendelet, amely tizenegy kategóriát rögzít, megkülönböztetve például éttermet, büfét, cukrászdát, kávézót, italüzletet és bárt, zenés-táncos szórakozóhelyet, munkahelyi, illetve közétkeztetést végző vendéglátóhelyet, gyors­éttermet, továbbá a rendezvényi étkeztetést, illetve alkalmi és mozgó egységet.

A január 1-jétől hatályos rendelet alapján a vendéglátó üzleteknek legkésőbb március 31-ig kell bejelenteniük az új besorolás szerinti változást a települési jegyzőknek.

Ezzel kapcsolatban az MTÜ azt közölte, az újonnan létrejött típusok lehetőséget adnak a specifikus szabályozásra, aminek következtében csökkenhetnek az egyes vendéglátóhelyek adminisztratív és üzemelési terhei, s egyértelműbbek lesznek a hatóságok elvárásai is a tulajdonosok, üze­meltetők számára.

Mindemellett az új metódus arra is alkalmas, hogy jobban megismerhető legyen az ágazat struktúrája és valós tel­jesítménye , ami megalapoz egy naprakész adatszolgáltatási me­chanizmust, akár a válsághelyzetekben való gyors reagálás, valamint a stratégiai és tervezési feladatok hatékonysága érdekében, fogalmazott az MTÜ.

 

Egy hévízi példa

Karádi Szabolcs, a hévízi Macchiato Caffe és a Segreto cukrászat tulajdonosa azt mondta lapunk kérdésére, a szabályozás mindkét egységet érinti, de nem jár adminisztrációs pluszteherrel, csupán a jegyzőnek kell bejelenteniük az új besorolást. Szerinte a megváltozott ágazati leírás átláthatóbb, pontosabb rendszert teremt, mivel mostanra „elég nagy lett a kontraszt a vendéglátóipari helyek között az igények és a minőség változásával, emelkedésével”.

A szakember hozzátette, a vendég mindebből semmit sem érzékel, ugyanott, ugyanazt kapja, mint korábban, a szakhatóságok és az önkormányzatok számára viszont mindez a korábbinál részletesebb információt ad. Az új rendszer szerinti statisztikák pontosabb, árnyaltabb képet mutatnak majd a szektorról, így kategóriánként lehet meghatározni például, hogy melyik körnek van szüksége több támogatásra a járvány miatt kialakult helyzetben.

Karádi Szabolcs a korlátozások meghosszabbítása kapcsán elmondta a zaol.hu-nak, ők menekülő útként azt választották, hogy heti négy napra kinyitnak, s a szigorú szabályok betartásával elvitelre vagy rendelésre kiszolgálják a vásárlókat.

– Így próbáljuk dolgozóinkat megtartani – szögezte le, hozzátéve, mindez persze a költségeket sem fedezi teljesen, profitot pedig végképp nem termel, de már az is eredmény lenne, ha nyitásig megőrizhetnék a munkahelyeket.