Új technológiával oldaná meg a Bahart a lágyiszap eltávolítást (sonline.hu)

Homokos strandokat alakítottak ki a Balaton északi partján, ezért lehetett látni az elmúlt hetekben a Tihany és Siófok közötti vízterületen a Balatoni Hajózási Zrt. kotróhajóját.

 

A Bahart hajói külső megrendelésre dolgoztak és a napokban fejezték be a strandhomokolási, vízépítési feladatokat. Mihalovics Dóra, a Balatoni Hajózási Zrt. marketingvezetője azt közölte, hogy az ilyen jellegű munkákat a turisztikai főszezonon kívüli időszakban végzik a Balaton régióban, ezt a munkák kivitelezésénél, átfutásánál mindenképpen figyelembe kell venni.

Balatonfürednél és Révfülöpnél a megrendelői igényeknek megfelelően, a homokos partszakaszok kialakításához összesen majd 2000 köbméter homokot mozgatott meg a kotróhajó. A marketingvezető elmondta: ezekben az esetekben a mederkezelő vízügyi igazgatóság által kijelölt helyről, a tómederből termelik ki a jó minőségű balatoni homokot. A mederkotrási és mélyítési feladatok során a kikotort üledéket uszályokkal szállítják el és egy úgynevezett elevátor segítségével juttatják el a parton kijelölt zagytérbe.

– Pillanatnyilag a rendelkezésünkre álló technológia csak úszó kotróval való kotrást és a kikotort üledék zagytérbe való szállítását teszi lehetővé – tudta meg a sonline.hu Mihalovics Dórától, aki azt is hozzátette: a Bahartnál fejlesztés alatt áll egy olyan technológia, amely lehetővé teszi majd a lágyiszap eltávolítását, helyszíni víztelenítését és a zagytérbe való szállítását. A fejlesztés befejezését követően a hajózási társaságnak lesz még egy berendezése, ami lepelkotrásra is alkalmas lesz, és a zagyot képes besűríteni. Ilyen technológiával pillanatnyilag a Balatonon senki nem rendelkezik.