Új szolgáltatások bevezetésével segítik Balatonfűzfő lakóit (veol.hu)

A mostani helyzetben is megpróbálnak úrrá lenni a nehézségeken a Vágfalvi Ottó Művelődési Központ és Könyvtárban Balatonfűzfőn. Az intézmény március 14-től zárva van a lakosság előtt, ezért új szolgáltatásokkal próbálják segíteni a tagokat.

 

– A járványügyi veszélyhelyzetben sokan kényszerülnek otthon tölteni mindennapjaikat. Innen kell megoldaniuk a tanulást, a tanítást, a munkavégzést és a kikapcsolódást is. Új szolgáltatások bevezetésével igyekszünk segítséget nyújtani abban, hogy az otthon töltött idő hasznos és kényelmes legyen – kezdi Kiss Irén megbízott igazgató, miközben munkatársaival a könyvállományt rendezi, frissíti.

Április 27-től bevezetik a házhoz menő könyv szolgáltatást. Ez azt jelenti, hogy minden hétfőn 9 és 15 óra között lehet telefonálni vagy e-mailt írni a könyvtárba, és így kikölcsönözni könyveket, melyeket az intézmény katalógusából, interneten keresztül választhatnak ki az olvasók. Ezután egy munkatárs szájmaszkban és kesztyűben kiszállítja a könyveket. A visszahozott köteteket maszkban, kesztyűben karanténba teszik, egy elkülönített helyen hét-tíz napig szellőztetik.

– Örömünkre szolgál, hogy a járványügyi helyzet ellenére – sok más intézménnyel karöltve – a városi könyvtár is elkezdi a digitális könyvtári használat sokszínű és reményeink szerint értékes kikapcsolódási lehetőségeket biztosító működését. Nagy hangsúlyt fektetünk ebben az időszakban az online, így otthonról is elérhető, jellemzően ingyenes könyvtári szolgáltatások, adatbázisok, gyűjtőoldalak ajánlására. Folyamatosan igyekszünk sokrétű, valamennyi korosztály számára tartalmas felületeket megjeleníteni a közösségi oldalunkon – folytatja Kiss Irén, aki azt is elmondja, munkatársai kivették részüket az önkénteskedésből.

Szájmaszkokat csomagoltak, szórólapokat és plakátokat vittek ki, felkeresték az idős embereket, részükre bevásárolnak, gyógyszereket váltanak ki, és csekkeket adnak fel, az egyik kollégája pedig telefonos diszpécseri szolgáltatást lát el.

A teljes cikk itt található.