Új problémával kell szembenézni a méhésztársadalomnak Zalában is (Keszthelyi TV)

Nagy kihívás az agráriumnak a beporzó rovarok, köztük a méhek nagyszámú pusztulása, ami kihat a növények szaporodására is. A méhészek értetlenül állnak a jelenség előtt, miszerint egyszerűen eltűnnek a kaptárakból a méhcsaládok. Szokatlan időpontban, ősszel és télen, amikor nincs virágzás. Méhegészségügyi szakembert kérdezett a Keszthelyi TV a jelenségről.

 

A mezőgazdaság egyik nagy, nemzetközi jelentőségű ágazata a méhészet. Szaktudást és olyan élő munkát igényel, amit nem lehet géppel helyettesíteni. A kiváló minőséget előállító területen azonban évek óta problémát jelent a méhpusztulás. Míg normális esetben télen egy méhkolónia maximum 10%-a pusztul el, amit tavasszal a természetes szaporulat pótol, addig elmúlt években, a téli időszakban, Európában a háziméh-családok 20% -a pusztult el. Az ősz beköszöntével ismét furcsa jelenségre lettek figyelmesek a méhészek.

“Eltűnnek a méhek a méhek a kaptárból és nem tudjuk, hogy miért. Szeptember, október és novemberi időszakban, amikor már nyugalomban kellene a méheknek lenni. Ha így eltűnnek a méhek a kaptárból, a következő évben nem lesz, ami megporozza a növényeket. Az élelmiszerellátás 70-80%-t a méhek biztosítják az egész bolygón. S ha nem lesz megporzás, az emberiség ki fog halni, mert nem lesz élelem, amit együnk”- mondta Kámán Levente, méhegészségügyi felelős.

Kámán Levente azt mondja, vizsgálják a jelenséget, de nagyon kevés még a tapasztalat. Nemcsak a Dunántúlon, hanem már az Alföldön, Kalocsa környékén is tapasztalták a méhészek a méhcsaládok eltűnését. A méhészek közül többen fontolgatják, hogy felhagynak a szakmával.

“Zalában körülbelül 4-5 ezer méhész dolgozik most, 7-8 ezer méhcsaláddal. Megyei szinten minden méhészetet érint ez a probléma. Az időjárás sem kedvez nekünk most, mert ez a felmelegedés, ami most is tapasztalható, nem jó a méheknek, mert szinte egész télen át van fiasítás, ami koptatja a bent lévő méheket”- mondta el Kámán Levente.

A mezőgazdaságban alapvető szerepet játszó méhészeti ágazatban a probléma összetett. Csökkent a méhek száma, kedvezőtlen az időjárás és sokan abba is hagyták a méhészkedést. A méhészek nagy kihívás előtt állnak. Fel kell gyorsítani a laboratóriumi vizsgálatokat. Meg kell találni a különös jelenség okát és életben kell tartani a megmaradt méhcsaládokat, hogy fenntartható legyen a méhek elengedhetetlen beporzó munkája – számolt be a Keszthelyi Televízió.