Új mesekönyv mutatja be Nagybereket és a balatonfenyvesi kisvasutat (turizmus.com)

A Kispöfögők mesekönyv-sorozat legújabb kötete a Balatonfenyvesi Gazdasági Vasúton játszódik, ahol 2022. május 20-án országos sajtóbemutató keretében ismertették meg a nagyközönséggel a mesekönyvet.

 

A Balaton déli partjának kevésbé ismert térségét és élővilágát mutatja be a Kispöfögők mesekönyv-sorozat legújabb kötete, a „Berci és a balatonfenyvesi kisvasút”. A Nagyberek bővelkedik nyári kalandokban, főleg, ha a balatonfenyvesi kisvasút mozdonyai és a környék növény- és állatvilágának tagjai gondoskodnak róla – írja a turizmus.com.

Berci, az Mk-48-as, valamint Izom és Pacsirta, a két C50-es mozdony, ha kell, tüzet oltanak, védve a különleges tájat, ha kell, egy kis északi pocoknak segítenek, hogy Tihanyba tudjon utazni az ürgeesküvőre. A ma is közforgalmú Balatonfenyvesi Gazdasági Vasúton szolgálatot teljesítő mozdonyok teljes összhangban élnek a környék növény- és állatvilágával és természetvédelmi szemléletükből jócskán át tudnak adni a mesékkel megismerkedő gyermekeknek is. A sorozat nem titkolt célja, hogy a történetek elolvasása után a család együtt kiránduljon a kisvasutak nyomvonalai mellett található csodálatos hazai tájakon.

A valóságban is szolgálatot teljesítő nagyon kedves mozdonykarakterek a mesék segítségével átélhetővé varázsolják nemcsak a kisvasutak különleges hangulatát, hanem a Nagyberek tájegység élővilágának sokszínűségét is.

A mesekönyv-sorozat legújabb kötetében is tudatosan kap nagy hangsúlyt a szemléletformálás, hiszen a gyermekek a szórakoztató történetek megismerésekor játszva sajátíthatják el a természetvédelem alapjait.

A kiadvány törekszik arra, hogy a Balaton egy szerves tájként is megjelenjen,ezért a második mese igazi utazási történet, amelyben Balatonfenyvestől egészen a tihanyi ürgekolóniáig vezet a kis- és nagyvasúttal megtett út. A meséket az előzékoldalakon a gyermekek számára is jól érthető, látványos nyomvonaltérkép és további érdekességeket bemutató „minilexikon” is kiegészíti.

A könyvet vasútszakmai szempontból a MÁV Zrt. és a MÁV-START Zrt., az élővilágot bemutató részek kapcsán pedig a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság támogatta, így a kötetben megjelenő információk szakértői egyeztetés után váltak a tartalom részévé.