Új matrózokat képeznek a vízimentők (vizimentok.hu)

Ezekben a hetekben zajlik a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának matrózképzése, a mentőhajóik számára elengedhetetlenül fontos személyzet tréningezése. Ők a képzés napjait azzal töltik, hogy mindent megtanulnak a hajók felépítéséről, felszereléséről és egyes műszaki funkciókról. Ezen kívül kötélhasználati, csomókötési technikákat gyakorolnak, melyeket a szárazföldön és a vízben is tudniuk kell kivitelezni. Nemcsak segítik a hajóvezetőt, hanem kulcsszerepük van a mentéseknél – legyen az bajbajutott ember vagy hajó mentése.

A mentőhajókon a hajóvezetők és az egészségügyi személyzet mellett matrózok is szolgálnak, akik kizárólag a vízimentők közül kerülnek ki. Kisebb hajóinkon egy, sürgősségi mentőhajóinkon két matróz szolgál. Ők tartják rendben és tisztán a hajók felszerelését, melyet minden egyes szolgálat előtt ellenőrizniük kell. Mire a hajóvezető megérkezik a szolgálatra, a matrózok kívül-belül tisztára mossák a hajót, megnézik, hogy minden felszerelés megvan-e, majd a hajóvezetővel közösen átvizsgálják a hajó műszaki állapotát – írja honlapján a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.

Amikor a hajó elhagyja a kikötőt, a matrózok segítik az elindulást a partról, és ők az elsők, akik kikötéskor kilépnek a hajóról, így biztosítva a gyors és biztonságos megállást. Amennyiben vízből kell menteni valakit és ehhez szükséges a vízbe ugrani, a matrózok végzik ezt a feladatot. Ugyanez érvényes akkor is, amikor műszaki mentés során kell különböző mentőeszközöket a vízből rögzíteni.

A fentiekből következik, hogy a matrózoknak az átlagosnál sokkal jobb állóképességgel kell rendelkezniük. Természetesen nagyon jól úsznak, hiszen a vízimentőknek minden szezon elején vizsgázniuk kell különböző úszásfeladatokból. A lányok közül is többen el tudják látni ezt a feladatkört, ők jellemzően versenyszerűen sportolnak, vagy sportoltak, így az átlagosnál erősebbek, gond nélkül mozgatják a kikötőben a hajót és szorítják meg a hajóköteleket.

A matrózokra nagy szükség van akkor is, ha egy-egy súlyosabb állapotot, sérülést látnak el a mentőhajókon – például egy újraélesztésnél ők az orvos, a mentőtiszt vagy mentőápoló jobbkezei.

Általában azért jelentkeznek matróznak, mert szeretnének a strandi vízimentésen kívül másfajta feladatokat is. Többen közülük hajós tapasztalattal érkeznek, vagy épp végzik is a hajóvezetői tanfolyamot, így kiváló gyakorlatszerzési tapasztalat számukra a matrózszolgálat.