Új kutatás indul: vizsgálják a balatoni lakosságot

Kérdőíves felmérés indul 2022 májusában a Balatonnál, amelynek során ezer helyi lakost fognak felkeresni kérdezőbiztosok. A kutatás a kiemelt üdülőkörzet állandó lakosságának összetételét, az itt lakók identitását, Balatonhoz való viszonyulását, életmódbeli sajátosságait, klímaváltozáshoz való hozzáállását is vizsgálja azon túl, hogy a megkérdezettek elmondhatják véleményüket a térségben zajló folyamatokról – számolt be a kutatást vezető két szakember a hirbalaton.hu-nak.

 

Oláh Miklós szociológus és Fekete Károly geográfus kifejtette, a kutatást a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) megbízásából a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. végzi.

A kft Társadalomtudományi Kutatócsoportja által előkészített munkának több oka is van. Egyrészt utoljára két évtizede készült hasonló átfogó, reprezentatív, nagymintás felmérés a balatoni lakosság körében. Az azóta eltelt két évtizedben számos átalakulás ment végbe mind a Balatonnál, mind az országban, de akár nemzetközi szinten is.

A legutóbbi lakossági felmérés óta a térség társadalmi-gazdasági működése sokkhatásokon is átesett, gondoljunk csak a 2008 utáni válságra vagy a COVID-19 pandémiára. Ugyanakkor további kihívások elé néz a térség: láthatjuk a globális klímaváltozás lokális hatásait, a régió népességének elöregedését, a munkaerőhiányt vagy éppen a háborús helyzet nálunk is jelentkező hatásait. Sokak számára nyilvánvaló az is, hogy a pandémia időszaka önmagában jelentősen befolyásolta a helyi társadalom összetételét, hiszen a korábbinál is nagyobb számban érkeztek a térségbe beköltözők, ugyanakkor újra nyilvánvalóvá vált a balatoni turizmusgazdaság érzékenysége és a környezeti egyensúly sérülékenysége is – fogalmaztak a kutatók.

A BFT és munkaszervezete azt várja a kutatás eredményeitől, hogy segít megtalálni azokat a fejlesztéspolitikai beavatkozási pontokat, melyek javítják a balatoni lakosok életminőségét, továbbá hozzájárulnak a kiemelt térség hosszútávú környezeti és társadalmi fenntarthatóságához is.

A kutatást szervezők kérik a balatoniak készséges együttműködését illetve azt, hogy válaszaikkal, aktivitásukkal segítsék a kérdezőbiztosok munkáját.

 

Kiket keresnek fel?

A felmérés során úgy választják ki az üdülőrégióból az érintett településeket és a megkérdezendő helyi lakosokat, hogy azok reprezentálják a KSH adatait. Ez egyebek közt azt jelenti, hogy a KSH adatainak megfelelően állítják össze nemük, koruk és végzettségük szerint az egyébként véletlenszerűen kiválasztott megkérdezettek listáját.