Új közösségi színteret adnak át Litéren (veol.hu)

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Pajta programja által támogatott projekt keretében számos kulturális rendezvény valósult már meg ebben az évben Litéren – írja a veol.hu.

Többek között helytörténeti előadások, klubkoncertek, gyermekszínházi előadás, képzőművészeti felnőtt workshopok és szintén felnőtteknek szóló darbuka-workshopok. Emellett lehetőség nyílt egy új kulturális színtér, a Kultkert kialakítására, amely az Ertl Pálné Művelődési Ház és Könyvtár hátsó udvarán található, omladozó terasz felújítását és kisszínpaddá való átalakítását jelentette. Az új szabadtéri helyszín alkalmassá válik ezáltal kisebb, családiasabb légkörben, hangulatos árnyas díszfák alatt megvalósuló kulturális programok megrendezésére.

A Kultkertet szeptember 23-án, pénteken avatják fel kulturális programok keretében. Osváth Örs litéri polgármester 17 órakor mond köszöntőt, majd a Dvorák-Patka Színház adja elő az Egypercesek című pantomimszínházi darabját a megújult teraszon. Pokrócot érdemes vinniük magukkal az érdeklődőknek. Eső esetén az előadást a művelődési ház nagytermében tartják meg. A darabot ajánlják minden korosztálynak, hatéves kortól. Nem az ismert novellák dramatizált változata.

– Az Egyperces novellák – Örkény szerint – egész regényekkel, sőt, regényciklusokkal felérő alkotások, annak ellenére, hogy szembetűnően rövidek. Őszerinte nem azért rövidek, mert kevés a mondanivalójuk, hanem mert kevés szóval szeretnének sokat mondani. Ehhez hasonlóan az előadásunkban szereplő egy- vagy párperces jelenetek is egyenként egy-egy kis drámát sűrítenek magukba. A rövid, humoreszkszerű epizódok az élet egy-egy kiragadott eseményének, villanásnyi gesztusoknak, mozdulatoknak rendkívül tömör, lényegre törő ábrázolásai. A darabot Örkény István Egyperces novellák című kötete, valamint az író szellemisége ihlette – fogalmazott Dvorák Gábor és Patka Heléna. Ők adják elő a művet, amelyet Dvorák Gábor írt és rendezett.