Új közösségi kemence épül Balatonfűzfőn (ÖS)

Balatonfűzfő Város Önkormányzata 2022. november 23-án támogatási kérelmet nyújtott be a Vidékfejlesztési Program (VP) „Helyi identitást és közösségi együttműködést segítő fejlesztések támogatása” című, VP6-19.2.1.-7-2-17 kódszámú felhívás keretében a „Közösségi kemence építése a balatonfűzfői Fűzfőfürdői Közösségi és Rendezvény Téren” című projektjére, amelynek eredményeként 12.106.123 Ft összegű vissza nem térítendő, 100%-os támogatási intenzitású európai uniós támogatást nyert.


A projekt közvetlen célja a balatonfűzfői Fűzfőfürdői Közösségi és Rendezvény Tér szolgáltatásainak bővítése egy fedett-nyitott térben megjelenő új közösségi kemence építése a közösségi tevékenységek, a helyi fejlesztési igények támogatása és mindegyik korosztály részére szervezhető közösségfejlesztő programok színvonalasabb megvalósítása érdekében.

A projekt során 3 civil szervezettel, a Mozgássérültek Veszprém Megyei Egyesülete – Balatonfűzfő és Térségének Mozgássérültek Csoportjával, a Balatonfűzfő-Litér Turisztikai Egyesülettel és a Balatonfűzfői Vendégváró és Gasztronómiai Egyesülettel kívánunk együttműködni. Mindhárom szervezet rendszeres használója az intézménynek, az egyik legjelentősebb városi fesztivál lebonyolításában – önkéntes alapon – aktívan részt vesznek.A projekt megvalósításával új kulturális szolgáltatással bővül az intézményi telephely. A közösségi kemence köré szervezendő program önálló vonzerőt jelenthet a helyiek és az idelátogató turisták számára, de lehet kiegészítő programeleme is egy jelentősebb fesztiválnak.

A fejlesztés eredményeként 1 db, 110 cm belső átmérőjű kemence épül két sparhelttel, egy kéménnyel és két munkapulttal, az egyikben dupla mosogató tálcával, továbbá egy 31 m2 fedett-nyitott tér, amelyből 16 m2 a növényfuttató acél keret.

Az önkormányzat a kemence megépítésével egy közösségépítés kezdeményezője is egyben, ugyanis az elképzelés szerint nem csak a turisztikai szezonban, hanem azon kívül is lehetőség lesz a kemence befűtésére. Egy ilyen kemence olyan közösségi színtérré teszi intézményünket, ami összehozza, formálja és a gasztro-kultúra megerősítésén keresztül építi a közösségeket, asztalhoz ülteti a helyi és az idelátogató családokat, és amíg sül vagy fő a kemencében az étek, a résztvevők elbeszélgetnek, barátkoznak egymással, egyszerre van jelen a hagyományőrzés és a közösség találkozása. A közösségi kemence használata során megerősödnek az emberek közötti kapcsolatok, új ismeretségek születnek, egy-egy programra pedig olyanok is ellátogatnak, akik később a közösség szerves részeivé válhatnak.