Új közösségi hálózatot hoznának létre a Balatonon (welovebalaton.hu)

Vegán séf, amatőr hajóépítő, vízimentő, mesegyűjtő, helytörténész és ökológus is tart előadást a szeptember 10-i, balatonfüredi TEDxBalatonon, ahol a régióból érkező előadók – közösségszervezők és szakemberek – rövid, izgalmas és inspiratív történeteket osztanak meg a közönséggel. A szervezők hamarosan egy új közösségi plattformot is elindítanak Kompánia Balaton elnevezéssel. 

 

Az előadók egy részét a szervezők hívták meg, a többit a jelentkezők közül választották ki. Egyperces videókkal lehetett pályázni, ez alapján behívták őket egy négyperces előadásra, ahol a zsűrivel együtt kiválasztottak 12 embert. Összesen 38-an jelentkeztek mindenféle korosztályból, mindenféle szakterületről, érdeklődési körből. Sőt, a Balaton mindkét partjáról, így tényleg sikerült azt megvalósítani, hogy a teljes balatoni régiót és sokféle korosztályt elérjenek, a fiataloktól az egyetemistákon át a tapasztalt szakemberekig – árulták el a welovebalaton.hu kérdésére.

Ott lesz többek között Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke, Mihályi Jeromos konventuális perjel a Tihanyi Bencés Apátságtól, dr. Kocsis Janka gyógyszerész, a Tudatos Gyógyszerhasználat Egyesület elnöke, de tart előadást egy 18 éves gimnazista, Szabó Viktória is, aki arról fog beszélni, hogy a korosztálya hogyan éli meg a Balatont, mi az, ami számukra izgalmas.

Egy TED-előadás maximum 18 perces lehet, rövid, tömör és valamilyen újító gondolatot közvetít. A lényege, hogy bárki megértse, mindenkinek szóljon, ne csak egy tudományos közegnek.

A TedxBalaton-licenc egy évben egyetlen napra szól, viszont a szervezők szeretnék, hogy több ilyen nap legyen. A 2023-ban induló Kompánia Balaton egy nagyobb ernyő és a TEDxBalaton ékköve lenne. Itt a pódiumbeszélgetés sem a gondolatok egyoldalú befogadásáról szól majd, hanem a résztvevők vezetetten beszélgethetnek egymással. A Kompánia Balaton egy olyan közösségi hálózat, egy olyan fórum lenne, ahol találkozhatnak az emberek, beszélgethetnek a Balatont érintő célokról, eredményekről.

A TED (Technology, Entertainment, Design – technológia, szórakoztatás, dizájn) egy globális konferenciasorozat, amelynek jelszava „ideas worth spreading”, azaz olyan gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni. Az előadóknak összesen 18 perc alatt kell átadniuk az információt és inspirálniuk a hallgatóikat. Az első konferencia 1984-ben volt, 1990-től évente megrendezik, a legkeresettebb TED-es előadók történeteit már több száz milliószor nézték meg. A TEDx-ek önálló TED-események, bárki megszervezheti azokat, ha megkapja az ingyenes TED-licencet. Ezek nonprofit események, de olykor díjhoz kötött a látogatásuk, vagy szponzorok segítségével fedezik a költségeket. A cél, hogy a rendezvény beszélgetéseket indítson el és közösséget szervezzen.