Új kormányablak nyílik Balatonföldváron (orientpress.hu)

Tavasztól kormányablakban intézhetik ügyeiket a balatonföldváriak, a térségben élők, illetve mindazok, akik a turisztikai főszezonban a városban tartózkodnak. Somogyban az elkövetkező időszakban a már meglévő siófoki mellett négy új kormányablak nyílik; a földvári mellett Balatonbogláron, Balatonlellén és Nagybajomban is elérhető lesz az ügyintézés gyors, korszerű és hatékony formája.

 

A Siófoki Járási Hivatal több szempontból is speciális helyzetben van a Balaton miatt, ugyanis egyfelől eleve egy kifejezetten nagy hivatalról van szó – hangsúlyozta Kiss Pál, a Siófoki Járási Hivatal vezetője. Egyes területei 2-3 járásra is kiterjednek, felölelve gyakorlatilag az egész Dél-Balatoni területet, másfelől az ún. „üdülőnépességnek” köszönhetően nyaranta a lakosság az ötszörösére is nőhet – magyarázta.

A balatonföldvári okmányiroda átalakításával lehetőség nyílik majd arra, hogy az eddigi nagyjából 170 hatáskör helyett jövőre már mintegy 1700 ügytípusban járjanak el az ügyfelek a balatonföldvári kormányablakban. A gyakorlatilag tízszeres hatáskör-növekedés komoly kihívás elé állítja a kormányhivatalt is – mutatott rá a hivatalvezető.

A négy új kormányablakra a Miniszterelnökség hazai forrásból összesen 218 millió forintot költ, ebből a legtöbbet, 70 millió forintot a balatonföldvári kormányablakra fordítják – idézi Neszményi Zsolt megyei kormánymegbízottat a SonLine hírportál.

Úgy tervezik, tavasszal birtokba is vehetik a polgárok a megújult épületet, hiszen a beruházás már elkezdődött és jó ütemben zajlik – ismertette Kiss Pál. A régi épületszárnyat felújítják, illetve az épülő új szárnyban minden tekintetben a mai kor elvárásainak megfelelő módon kerül kialakításra az ügyféltér.

A városháza földszintjére kerülő kormányablak kialakításával párhuzamosan a városháza is megújul majd, az épület energetikai korszerűsítését 235 millió forintos pályázati forrásból valósítják meg. A kormányhivatal vezetője elmondta, a fejlesztésnek azért is örülnek, mert az ügyintézés a régi épület adottságai miatt eddig nem volt egyszerű, az átalakítás azonban mindenki számára előnyökkel jár: mind az ügyfelek, mint az ügyintézők számára könnyebbé válik majd az ügyintézés. Hozzátette, az is könnyíti a helyzetet, hogy ezzel párhuzamosan földhivatali ügyek intézésére az új, balatonföldvári kormányablakban is lesz lehetőség.

A 2017-es év összegzéseként a korábban indult fejlesztések közül Kiss Pál az egyedülálló balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpontot és kilátót a dél-balatoni vasútfejlesztést emelte ki, illetve beszámolt arról is, a térségben zajló útfejlesztések – különös hangsúlyt fektetve a 67-es út Kaposvár irányába épülő szakaszaira – is jó ütemben és megnyugtatóan zajlanak. A Siófoki Járási Hivatal gond nélkül állt át az e-ügyintézésre is – mondta. A tervek szerint kikötőfejlesztésekre is lehet majd számítani.