Új kilátót építenek a fenékpusztai gyűrűzőbázis mellett (zaol.hu)

Tíz év alatt tönkrement az előző, ezért a múlt hétvégén új kilátó építése kezdődött meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Balaton-parti gyűrűzőbázisa mellett.

Darázsi Zsolt, a civil szervezet zalai csoportjának titkára a zaol.hu-nak  elmondta: támogatók anyagi segítsége tette lehetővé a beruházást, mely sok önkéntes munkával megy majd végbe.

– A kilátó hasonló magasságú lesz, mint volt az előző – mondta a titkár. – A szerkezete azonban némileg más, és ennek hála a látogatók kényelmesebben juthatnak fel rá, illetve a nagyobb alapterület miatt egyszerre többen is férnek el rajta.

Az új létesítményt a tervek szerint március 30-án avatják, amikor az MME zalai csoportja évi rendes közgyűlését tartja Fenékpusztán. Ahol pedig a közeli hetekben nem ez lesz az egyetlen fontos esemény: április 5-én 10 órai kezdettel ugyanis itt bonyolítják le az egyesület madarak és fák napi vetélkedőjének területi döntőjét.

– Már alakul a mezőny, de az elérhetőségeinken továbbra is várjuk a jelentkezőket – tudatta Darázsi Zsolt. – Az általános iskolák felső tagozatáról várunk háromfős csapatokat. A feladatok közül sok minden sejthető: az év madara a gólyatöcs, az év fája a sajmeggy, az év kétéltűje pedig a foltos szalamandra – ezek a fajok biztosan szóba kerülnek majd. De téma lesz a Büki Nemzeti Park is, míg a gyakorlati témák közül a madárhang-felis­me­rést említhet­ném.

A területi döntő várhatóan három órán át tart, a legjobbak pedig az országos döntőbe kerülnek.