Új kiállítás nyílt Keszthelyen, a Kis Szent Teréz Bazilikában

Keszthelyen, a Kis Szent Teréz Bazilikában 2019. március 4-én Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek nyitotta meg az „Eucharistia Vinculum Caritatis – Az Oltáriszentség a szeretet köteléke” címet viselő kiállítást. A Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ kiállítása június 10-ig látható Keszthelyen. A főként fényképekből álló gyűjtemény az 1938. május 25. és 29. között Budapesten megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszust mutatja be – a szervezők közleménye szerint.

A 80 évvel ezelőtti Eukarisztikus Kongresszuson, és az Ünnepi szentmiséken mintegy egymillió ember vett részt. A Magyar Királyság és a Magyar Katolikus Egyház magasrangú elsősorban egyházi vendégei a világ minden tájáról érkeztek. A Szentszéket Eugenio Pacelli bíboros, a későbbi XII.Piusz pápa képviselte. A Hősök tere volt a legfőbb helyszín, ahol a vatikáni Szent Péter bazilika baldachinjának másolatát építették meg az ünnepi szentmise oltárának. Az csúcspont a mintegy 150 ezer fiatal elsőáldozási ünnepsége volt. Ezalatt a pár nap alatt minden az Oltáriszentség tiszteletéről szólt, sajnálatosan a második világháború árnyékában már. A kongresszus után pedig a Magyar Államiság 900 éves ünnepe alkalmából Szent István emlékév kezdődött, mellyel az egész ország első királyunk előtt tisztelgett.

Napjainkban nemcsak a 80 éves évforduló kapcsán aktuális a visszaemlékezés, hiszen Magyarország, a Magyar Katolikus Egyház ismét Eucharisztikus Világkongresszusra készül.

  1. szeptember 13-20. között újra Budapest ad otthon az Oltáriszentséget ünneplő eseménysorozatnak. Már most is sokféleképpen kapcsolódhatnak be a hívek az előkészületekbe, hogy lélekben felkészülten vehessenek majd részt a kongresszuson. A Krisztus Király vasárnapja előtti napon, a tavalyi évhez hasonlóan világméretű szentségimádáshoz lehet csatlakozni 2019-ben is. Az egyik legkiemelkedőbb esemény 2020-ban is a fiatalok elsőáldozása lesz, melyre 2020. szeptember 13-án, vasárnap a nyitószentmisén, az új Puskás Ferenc Stadionban kerül majd sor.

A keszthelyi plébánosnak, Fodor János atyának, – aki két éve lát el egyházmegyei szolgálatot a Kis Szent Teréz Bazilikában – az 1938-as Eukarisztikus Kongresszusról szóló kiállítás megrendezésével célja, hogy a környékbeli hívek is közelebbről megismerkedjenek, a korábbi magyarországi Eukarisztikus Kongresszus eseményeivel, és lelkileg tovább készüljenek a közelgő ünnepi eseményekre.

A bazilika plébánosának tervei között szerepel, hogy a jövőben több rangos kiállításnak is helyet biztosítson a Kis Szent Teréz Bazilikában.