Új jármű segíti a közlekedési hatóság munkáját Zala megyében (tvkeszthely.hu)

Új, speciális ellenőrző járművet vásárolt a Zala Megyei Kormányhivatal. A 20 millió forintos irodabusz jelentősen megkönnyíti a közlekedési hatóság munkáját. Az európai színvonalú autó segítségével már a külföldi rendszámú autókat is helyben tudják ellenőrizni, illetve előszűréseket is tudnak végezni. Az új rendszer jelentősen lerövidíti a várakozási időt az ellenőrző pontokon.

 

A kormányhivatal közlekedési hatósága rendszeresen végez komplex közúti ellenőrzéseket. A rendőrséggel karöltve részt vesznek az átfogó európai akciókban is, így a ROADPOL és a TISPOL idején is találkozhatnak velük az autósok.Zala megyében most új speciális ellenőrző jármű állt forgalomba, ami nagymértékben megkönnyíti a szakemberek munkáját. A 20 millió forintos autót a Zala Megyei Kormányhivatal vásárolta azzal a céllal, hogy európai színvonalú irodabusszá alakítsák.

„Az ellenőrzésnek a végrehajtásához szükség van egy olyan korszerűen, jól felszerelt járműre, ami megfelel a mai kor követelményeinek, illetve javítja az ellenőrzés hatékonyságát. Ez azt jelenti, hogy az ellenőrzésre fordított idő az jelentősen lerövidül azáltal, hogy ennek a járműnek a segítségével elérjük a különböző szakrendszereket, olyan eszközöket tudunk benne használni, amik jelentősen gyorsítják az ellenőrzési időt”

– tájékoztatott Tóth András, a ZMKH Közlekedési, Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályának vezetője.

Az időfaktor a sofőröknek is számít, az új rendszernek köszönhetően azonban már nem kell hosszú időt eltölteniük az ellenőrzés helyszínén. A közúti ellenőrzések elsődleges célja, hogy kiszűrjék a forgalomra veszélyt jelentő járműveket. Elsősorban a buszokra, teherautókra fordítanak figyelmet a szakemberek, a külföldi járművek esetében azonban többször előfordult, hogy nem tudtak intézkedni. A 2020 végén megvásárolt, jól felszerelt, speciális irodabusz azonban már a nem hazai járművek vizsgálatát is lehetővé teszi.

Amennyiben külföldi járművet ellenőrzünk, akkor szükség van olyan irodabusz használatára, ami lehetővé tesz azt, hogy a jármű okmányairól másolatokat tudjunk készíteni, szükség esetén meg tudjuk indítani a külföldiekkel szemben is az eljárást, hogyha erre van szükség. Lehetővé teszi ez a jármű azt is, hogy alkalmazzunk olyan berendezéseket, amik előszűrésre alkalmasak és csak azokat a járműveket ellenőrizzük, amit a rendszer hibásnak jelez. Azokat a járműveket pedig, amelyek hiba nélküliek, tovább tudjuk engedni

– tette hozzá a szakember.

A közlekedési hatóság tervei között szerepel, hogy a jövőben több más elavult járművet is lecserélnek. Ennek köszönhetően időről időre egyre hatékonyabban tudják a közutak biztonságát garantálni. Az új, speciális ellenőrző járművel Zala megye területén találkozhatnak a közlekedők – adta hírül a Keszthelyi TV.

G