Új iparterületet és szolgáltatóközpontot létesítenek Balatonfüreden (veol.hu)

A Területfejlesztési Operatív Program révén összesen 1,1 milliárd forint beruházással új iparterületet, illetve szolgáltatóközpontot létesítenek Balatonfüreden. A teljes fejlesztés tizennégy hektáron a volt, illetve már rekultivált hulladéklerakó területén, az Aszófői út mellett épül meg. 

 A munkálatokat gőzerővel végzik a járvány alatt is, az átadást jövő tavaszra, nyár elejére tervezik. Régi terv válik valóra Balatonfüreden az említett beruházással, amit nagyon fontos lépésnek nevezett a város életében Bóka István polgármester. Ezzel a jövőben méltó körülmények közé kerülhetnek azok a kisebb területet igénylő vállalkozások, amelyek eddig lakókörnyezetben, valamint nem megfelelő feltételekkel működtek – írta a veol.hu.

Így nem gyárak, üzemek működnek majd az új, füredi iparterületen és szolgáltatóközpontban, hanem többek között építőipari cégeknek biztosítanak helyet és megfelelő feltételeket.

Terveik szerint nyolc-tíz vállalkozás költözik majd az említett területre, illetve a szolgáltatóközpontba.

A város egyik legnagyobb beruházásán jelenleg is gőz- erővel dolgoznak a munkagépek és az emberek. Az igaz­gatási, illetve a szociális épületekben kulturált körülmények között kap helyet a Probio Zrt. köztisztasági és parkfenntartási részlege. A társaság dolgozóinak egyebek mellett vizesblokkot, étkezőt is építenek, így a jövőben kulturált körülmények között tudnak tisztálkodni, étkezni. A cég kommunális munkát végző járműveinek pedig egy korszerű, nagy méretű autómosót is építenek. Mindemellett létrehoznak egy műhelyt is, ahol a társaság dolgozói a különféle javításokat is el tudják majd végezni, ráadásul korszerű, méltó körülmények között, az eszközök tárolására pedig külön raktárhelyiségeket alakítanak ki számukra. A másik raktárépületben, illetve csarnokban a téli síkosságmentesítéshez szükséges anyagokat, így egyebek mellett a sót és a zúzalékot tárolják.

Építenek egy biomasszatüzelésű kazánházat is, ami az igazgatási épület fűtéséről gondoskodik, és a fűtéshez szükséges alapanyagot is itt helyezik el. Az iparterülettől távolabb is dolgoznak a munkagépekkel, mert az új létesítményt korszerű infrastruktúrával látják el, ugyanis a területig, valamint azon belül is szükség van ivóvízre, áramellátásra, csapadék- és szennyvízelvezetésre. A szennyvízbefogadó, illetve az ivóvízhálózat csatlakozási pontja távolabb található, és mindezt megépítik a terület határáig. Például a szennyvízcsatorna-­hálózat befogadója a szennyvíztelep, ahonnan indulva a 71-es számú út alatt, valamint keresztezve a vasutat vezetik a szennyvízhálózatot egészen az iparterületig, illetve az Aszófői útig, és szükség van két átemelőrendszerre is, amiket szintén kialakítanak majd.

Valamennyi közművet ki­építik az iparterületen is, amelyhez úgynevezett csatlakozóutakat is létrehoznak. Az egyiket az Aszófői úttal párhuzamosan, a másikat a jelenlegi komposztálótelep irányában alakítják ki. Mindemellett természetesen gondoskodnak a szolgáltatóközpont korszerű közvilágításáról, valamint a megfelelő minőségű közútról is.

A munkálatokkal a tervek szerint a jövő év tavaszán, nyár elején végeznek, amikor a Probio Zrt., illetve a már helyben működő, elsősorban építőipari társaságok kulturált, 21. századi körülmények között, korszerű infrastruktúra és jó megközelíthetőség mellett kezdhetik meg működésüket az új iparterületen bérelt parcellákon.

Somogyi László, a Probio Zrt. vezérigazgatója  úgy fogalmazott, nagyon fontos a beruházás a társaság életében, illetve a majdan ott működő cégek szempontjából, ugyanis jövőre már jól megközelíthető helyen, kulturált körülmények között végezhetik munkájukat. A társaság szakterületei pedig egy helyszínre költözhetnek majd, ami nagyon lényeges a mind hatékonyabb működés szempontjából.