Régi iparág virágozhat fel a Balatonon – visszatérőben a kecskerák (napi.hu)

Korábban is jelentős volt a rákászat a Balatonon, most pedig az ehhez szükséges legfontosabb alapanyag újra megjelent a tóban: elszaporodtak a nagyon hasznos kecskerákok.


Ahogy megfogyatkozott az angolnaállomány a Balatonban, újra megjelentek a kecskerákok. A jeleségről hírt adó 444 szerint a XX. század elejéig rengeteg rák élt a tóban, és a rákhalászat is fontos iparág volt a környéken.

Az üzemi rákászásnak két dolog vetett véget: a rákpestis és a II. világháború, mely sok egyedet megölt. Amikor pedig 1962 és 1991 között 83 millió angolnaivadékot telepítettek a vízbe, végleg kihalni látszott az üzlet a rákokkal együtt, mert a kígyóhalak a kövek között megölték az ízeltlábúak növendékeit.

Ahogy az angolnák száma csökkent a tóban, egyre jobban nő a kecskerák-állomány. Kiszely Pál szakértő a hajózás.hu-nak elmondta, hogy a vízminőségnek ez örvendetes, a rákok ugyanis tisztítják a vizet. Ez csak tovább javít a helyzeten, amelyet olyan intézkedések is segítenek, mint a nádgazdálkodási tervek.

A rákok az emberre semmilyen veszélyt nem jelentenek és védettek.