Új borok és újragondolt borkóstolók a Balatonnál (vitorlazzitthon.hu)

A balatoni újranyitás kellős közepén a borászok is különleges programokkal készülnek. A Rizling Generáció tagjai például újragondolták a borkóstolókat, és sok esetben pincén kívül szervezik azokat. A szervezet elnöki tisztjét is betöltő Gyukli Krisztián vezette pincészetnél emellett új tételek is szerepelnek idén a borsoron. Gyukli Krisztián a Vitorlázz Itthonnak elárulta azt is, mitől lesz egy bor vegán.

“Az elmúlt hetekben nagyon sokat beszélgettünk egymással mi borászok az online felületeken, hogy ki miként reagál a hirtelen megváltozott helyzetre. Természetesen most mindenki a belső építkezéssel foglalkozott. Mi is a borászatnál átalakítottuk a vinotékánkat, a fogadóteret kifestettük, kicsinosítottuk. Az udvarban is olyan helyeket alakítottunk ki, hogyha elkezdődik újra a mozgolódás, akkor méltóbb helyszínen fogadhassuk a vendégeket. Mellette a szőlőt is műveltük és palackoztuk a borokat. A kollégáim nagy része így gondolkodott, senki nem zárkózott be, senki nem ijedt meg ettől a megváltozott helyzettől” – foglalta össze az elmúlt időszak eseményeit a Vitorlázz Itthonnak a Rizling Generáció elnöke.

Gyukli Krisztián kifejtette: Mindenki felkészült a szezonra: most nem a január és február hónapok voltak a felkészülésre, hanem még kettő hozzácsúszott. A megváltozott helyzet megváltozott lehetőségeket is kínál sokak számára és ezzel sokan éltek is.

Elárulta: most, hogy hígulnak fel a szabályok van lehetőség a személyes találkozókra, különböző borkóstolók megtartására. Pincészetüknél nem csak ültetett vendégeket várnak egymástól nagy távolságban, hanem olyan borkóstolókat is tartanak majd, hogy kimennek a szőlőültetvényekbe – a távolságot ott még könnyebb betartani – ott kóstolják a borokat pinceajtón kívül. Az önkormányzattal együtt gondolkodva azt tervezik, hogy a Hal és Borünnepet amit Pünkösdkor tartottak volna, valamint a Füredi Borfesztivált és különböző boros rendezvényeken miként tudják majd megtartani.

“Ez az augusztus 15-i dátum jelenleg fix és ehhez igazodik mindenki, de addig még van három hónap, sok minden változhat. Én egészen biztos vagyok abban, hogy Füredi Borhét lesz – ha nem változik addig a helyzet akkor augusztus 15 utáni időszakban. Abban is biztos vagyok, hogy szeptember 1-vel nem vonul mindenki vissza a saját kis ingatlanjába, hanem szép utószezont tudhatunk magunkénak. Folyamatos pinceudvari látogatással, rendezvényekkel, kóstolókkal készülünk, bizakodunk a jövőben.” – fogalmazott a borász.

A teljes interjú a www.vitorlazzitthon.hu oldalon érhető el.