Új balatoni bringás program: bemutatták a Paloznaki tekergőt (veol.hu)

Paloznak mindig is híres volt arról, hogy család- és kerékpárbarát. A napokban mutatták be a sajtónak a Paloznaki tekergő néven kialakított új kerékpáros programot. A tekergő összesen mintegy háromszáz kilométernyi távból és hét túrából áll, színezve kistermelőkkel, kézművesekkel, művészekkel, borosgazdákkal, vendéglőkkel, kiállításokkal.

 

– Egy évvel ezelőtt egy hangulatos pihenőhelyet hoztunk létre a falu déli kapujában, a balatoni bringakörút mellett. Most kerékpárkölcsönző nyitásával és a Balaton-felvidék északkeleti részét, illetve a tó keleti medencéjét lefedő biciklitúra-javaslatok kidolgozásával nyújtunk újabb lehetőségeket arra, hogy vendégeink szép és kellemes élményekkel gazdagodva tölthessék idejüket nálunk. Az összesen mintegy háromszáz kilométeres távolságot átfogó hét túrát úgy alakítottuk ki, hogy mindenki megtalálhassa a saját erőnlétének, igényeinek megfelelő változatot. A kirándulás közben érdekes megállóhelyeket, kistermelőket, kézműveseket, művészeket, borosgazdákat, vendéglőket, kiállításokat ajánlunk a túrázóknak – mondta el Czeglédy Ákos polgármester.

A projektet a Herman Ottó Intézet pályázatán elnyert pénzből finanszírozták.

Kovács Emese projektmenedzser, önkormányzati képviselő írta meg a pályázatot. Elmondása szerint mindez nem volt nehéz, de az idő sürgette őket, hiszen az első fordulóban sikertelen volt a beadványuk, a második fordulóban viszont sikeresen pályáztak. A képviselő asszony reméli, hogy mindez élénkítőleg hat majd a környékbeli vállalkozók tevékenységére, akik csatlakoztak az önkormányzat kezdeményezéséhez. Mintegy ötven partner társult hozzájuk, úgymint sajtmanufaktúra, szövőműhelyek, csipke- és tökmagkrémkészítő, borozók, élménypark, csillagvizsgáló, vitorláskölcsönző, fagyizó. Ezek a helyek egyrészt kiváló célpontok, másrészt pedig kedvezményesen vásárolhatnak, fogyaszthatnak náluk a paloznaki tekergő túrák résztvevői.

A Hermann Ottó Intézet pályázatán hatmillió forint támogatást nyert az önkormányzat, amit másfél millió forint önrésszel kiegészítve 16 kerékpárt szereztek be. Kidolgoztatták a túraútvonalakat, térképet és telefonos applikációt készíttettek. A kerékpárokat elsősorban a Paloznakon megszálló családok vehetik igénybe, ők 50 százalék kedvezményt kapnak a bérleti díjból, de mások előtt is lehetőség nyílik a kölcsönzésre.