Új Balaton-díjasok: a tihanyi bencés közösség, Horváth Tihamér, Heizler György (fotók)

A Tihanyi Bencés Szerzetesközösség, Horváth Tihamér vállalkozó és Heizler György, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság volt vezetője vehette át az üdülőrégió önkormányzatait tömörítő Balatoni Szövetség Balaton-díját Balassa Balázs elnöktől szerdán, a szervezet fonyódi közgyűlésén. (Alább az elhangzott laudációk olvashatók.)

A Tihanyi Bencés Szerzetesközösség

A közel ezer év során a bencés rend előbb a török támadások, majd II. József rendeletei, végezetül az 1950-es állami betiltás miatt többször elhagyni kényszerült a kolostort, de a szerzetesek amint lehetett újra visszatértek, hogy teljesíthessék küldetésüket.

A szerzetesközösség legutóbbi újjászervezése 1994-ben kezdődött el, Dr. Korzenszky Richárd elöljáró vezetésével. Az újonnan alakult bencés szerzetesközösség kitartó munkájának eredményeként a Bencés Apátsági Templom és a Tihanyi Bencés Apátság az egész Magyarország keresztény értelmiségének rendszeres találkozóhelyévé vált.

A lelki építkezés mellett példaértékű épület felújításokra, beruházásokra is sor került:

  • kiemelt műemlékként nyilvántartott bencés apátsági templom és a Tihanyi Bencés Apátság teljes felújítása 1994 és 2014 között, ennek keretében a jelentős turisztikai attrakcióvá vált Bencés Apátsági Múzeum kialakítása,
  • vendégház építése 1997-ben,
  • a modern turisztikai igényeket kiszolgáló Látogatóközpont építése 2011-ben,
  • több hektárnyi levendula- és gyógynövény ültetvény telepítése 2017-ben,
  • a Rege Cukrászda felújítása és bővítése 2018-ban.

Figyelemre méltó az a szellemi, kulturális érték is, melyet a Tihanyi Bencés Apátság szerzetesközössége szervező munkájának köszönhettünk az elmúlt két évtizedben:

  • mintegy 200 egyházművészeti és képzőművészeti kiállítás a Bencés Apátsági Múzeumban,
  • közel 250 hangverseny a Bencés Apátsági Templomban,
  • országos hírű programsorozattá vált, az 1997-től megtartásra kerülő Tetőtéri esték,
  • új, vonzó turisztikai programok bevezetése 2015 óta, pld: a Csend hangjai, a Hajnal fényei, Múzeumok éjszakája, Apátsági élménytúra.

A Tihanyi Bencés Szerzetesközösség napjainkban is jelentős fejlesztéseket készít elő. Áldozatos és fáradságos munkájukkal gazdagítják településük, térségük és a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet lelki, szellemi és épített értékeit, növelik a Balaton vonzerejét.

 

Horváth Tihamér

Horváth Tihamér Keszthelyen született, általános iskolai tanulmányait Gyenesdiáson végezte, középiskolába a keszthelyi Vajda János Gimnáziumba járt. Ezután kitanulta a gáz- víz és központi fűtés szerelő szakmát is. Diplomát szerzett a Budapesti Műszaki Egyetemen. Jelenleg a Balaton régió egyik innovációs központjaként is emlegetett Gyenesdiáson él, és három Kft-ben ügyvezető tulajdonos.

1990-ben testvérével hozták létre az elsősorban közműépítéssel foglalkozó Horváth-ÉP Kft-t, 1998-ban megalapították a gyógy- termálturizmussal foglalkozó Kehida Termál Kft-t. A két vállalkozás összesen mintegy négyszáz főt foglalkoztat. A kehidakustányi fürdőkomplexum az elmúlt években országos ismertségre tett szert, a fejlesztések pedig nem álltak meg, folyamatosak, az azokkal kapcsolatos elképzelések nagyszabásúak. Legújabb vállalkozása, a Magyar Életérzés Nonprofit Kft. a vindornyalaki öreghegy oldalában terül el, egyszerre adva nyugalmat gazdájának és az odaérkező barátoknak, ismerősöknek turistáknak.

Az Őt ismerők hosszútávon tervező, kemény, de a végletekig tisztességes vállalkozónak, embernek tartják. Identitását tekintve Tihamér egyidejűleg gyenesdiási, zalai, balatoni és nem utolsó sorban magyar. Neveltetése, munkássága révén a zalai dombokon vert gyökeret, az idővel egyre terebélyesebb lomkorona azonban regionális, sőt országos jelentőséggel bíró ágakat is növesztett. Ő az a vállalkozó, aki az önérdek mellett egyazon polcon tartja számon a közjót. Komfortosabbá tette a nyugat-balatoni lakásokat, a mai napig utakat épít, javít, gyógyfürdőt fejleszt, tanácsokat ad, egészséges agrártermékeket állít elő és helyezi a vendégek asztalára ezzel az egészséges életmódot népszerűsíti.

A nevéhez köthető a SZÉP-kártya, a hazai turisztikai ágazat egyik mentőöve. Tihamér munkáját több alkalommal magas szinten is elismerték. Tulajdonosa a Pro Turismo kitüntetésnek, és a köztársasági elnök által adományozott Magyar Érdemrend középkeresztjének a csillaggal.

 

Heizler György

Heizler György úr korábban a BM Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjeként összehangolta a régió három megyéjének Balatont érintő prevenciós, felkészítései és műszaki mentési tevékenységét.

Jelentős érdemei vannak a RUPERT sürgősségi mentőhajó rendszerbe állításában. A nevéhez fűződik a Balaton környéki iskolák számára készített veszélyhelyzeti, vízbiztonsági oktatási program elkészítése, számos azonos célú többnyelvű kiadvány, nyomtatvány és strandi tájékoztató tábla kiötlése.

Nagy szerepet vállalt a kiemelt üdülőkörzet fejlesztési stratégiája, valamint fejlesztési programjai köz- és vízbiztonsági projektjei kialakításában. A közelmúltban a Mentőöv nevű vízbiztonsági prevenciós program kidolgozásában és végrehajtásában, továbbá az RSS rendszer (a mentési-, polgárőr- és tűzoltó tevékenységek együttes művelése a kisebb települések civil önkéntes szervezetei esetében) balatoni applikációja létrehozásában vett részt.

(Fotók: hirbalaton.hu)