Új apartmanok és egy szálloda épül a balatonfüredi egykori OMFB helyére (Építész Fórum)

A Solum-Invest információi szerint a Fazakas Építésziroda tervei alapján épülhetnek új apartmanok és egy szálloda a Balatonfüred Zákonyi Ferenc utca 8. szám alatti területre. Az 1972-ben ezen a telken megvalósult, a korban merész alkotásnak minősülő OMFB sportszálló épület projektbe illeszthetőségeinek lehetőségeit a fejlesztők megvizsgálták, ám az eredmények szerint sem műszaki, sem használati szempontból nem felelt meg a 21. századi elvárásoknak, ezért – ahogyan korábban mi is megírtuk – lebontották

(Fotó: epiteszforum.hu / Kifüggesztett helyszínrajz, ÉTDR)

November 9-én teljesen elbontották Virág Csaba, kétszeres Ybl-díjas építész balatonfüredi OMFB kikötő területére tervezett „legénységi” (crew) szállásépületét. A bontásnak vannak jó és rossz oldalai: egyrészt valóban a 20. század egyik nagyon különleges építészeti alkotása tűnt el, amelyet a fejlesztők bevallása szerint, ha kellőképpen megóvtak volna a múltban, talán a a beruházás során is másképpen lehetett volna kezelni, fenntartva a lehetőségét annak, hogy a későbbiekben méltó módon hasznosítani tudják – írja az epiteszforum.hu.

Másrészről e partszakasz igényes beépíthetőségének és jobb körbejárhatóságának, a köz számára is igénybe vehető funkciókkal való megtöltésének is van alapja, ennek megvalósítása pedig a beruházás kifejezett célja az építtető szerint, amellett, hogy „egy egységesen magas színvonalú komplexumot kívánnak létrehozni”.

A Solum-Invest Kft. tájékoztatása szerint a klub épülete évek óta annyira híján volt a szükséges karbantartásoknak, állagmegóvásoknak, hogy az egyedi formavilág szolgálatába állított épületszerkezet maradandó károsodásokat szenvedett, amelyek helyreállítása, racionális megfontolások alapján nem volt támogatható. Az épület sem országos, sem helyi védelem alatt nem állt, így a terveket elbíráló Kormányhivatal illetékes Osztálya jogszerűen járt el a bontási és építési engedély megadásakor.

A tervezéssel megbízott építész és iroda a Balatonfüreden korábban is több projektet jegyző Fazakas Építésziroda és az Ybl-díjas Fazakas György felelős tervező lesz. Bár nem tudni, hogy a terveken kíván-e a fejlesztő a jövőben változtatni, egyelőre az ÉTDR nyilvános, személyes adatokat mellőző tájékoztatási felületén látható egy látványterv, illetve egy kifüggesztési helyszínrajz a Zákonyi Ferenc utcai ingatlan engedélyezett beruházásával kapcsolatban, viszont márciusi véglegesítési dátummal. E korábbi helyszínrajzon jól látszik, hogy az elbontott épület területét is magába foglaló telekrészre négy kisebb, különálló, bérbevehető villaépületet terveznek a szálloda komplexum részeként, melyben a villák mellet egy nagyobb apartmanház és egy felső kategóriás hotel is helyet kapna, a kikötőt övező partszakaszon pedig egy fákkal övezett sétány kiépítését tervezik.