Tűzvédelmi konzultáció társasházak számára

A katasztrófavédelem rendszeresen ellenőrzi, hogy mennyire tartják be a társasházakban a tűzvédelmi előírásokat. Szeptember 18-a és 20-a között egyenesen a szakemberektől lehet kérdezni, hogy megelőzzék a bajt, illetve a bírságolást.

A háromnapos akció keretében minden társasházi lakástulajdonos és bérlő, valamint közös képviselő, lakásszövetkezeti tag és érdeklődő számára lehetőség nyílik arra, hogy közvetlenül forduljon a katasztrófavédelemhez a társasházak tűzvédelmével kapcsolatos kérdéseivel – számoltak be a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok.

Azok, akik nincsenek tisztában azzal, hogy a társasházban hová szabad vagyonvédelmi rácsot felszerelni, hol lehet kerékpárt tárolni, hova lehet kitenni a hulladékgyűjtőt, vagy éppen a virágot, most a helyi katasztrófavédelmi kirendeltség nyílt napjain választ kaphatnak kérdéseikre. Három napon keresztül, szeptember 18-tól szeptember 20-ig 10 óra és 16 óra között az ország valamennyi katasztrófavédelmi kirendeltségén várják az érdeklődőket.

A tűzoltók egész évben ellenőrzik a társasházakat és azok tűzvédelmi helyzetét. Céljuk nem a bírságolás, hanem az épületekben élők biztonságának javítása. Emellett sajnos gyakran mégis több százezer forintos bírságot kell súlyos, vagy ismétlődő hibák miatt kiszabni.

Tavaly mintegy nyolcszáz alkalommal riasztották a tűzoltókat társasházban keletkezett tűzhöz, a hazai társasházakban összesen 3400 négyzetméternyi területen pusztítottak a lángok. Idén eddig 579 ilyen eset volt, nagy valószínűséggel ezeknek egy részét meg lehetett volna előzni.

Akik bizonytalanok a lakásukat érintő tűzvédelmi kérdésekkel kapcsolatban, ne várják meg, amíg a tűzoltók mennek ki ellenőrizni, inkább vegyenek részt a három nyílt nap valamelyikén és tegyék fel kérdéseiket!

A konzultációk a megyei kirendeltségeken elérhetőek.

A Balatonnál élők számára a legközelebbi helyszínek a következők:
Keszthelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség (8360 Keszthely, Deák Ferenc utca 15.)
Marcali Katasztrófavédelmi Kirendeltség (8701 Marcali Árpád utca 10.)
Siófoki Katasztrófavédelmi Kirendeltség (8600 Siófok Somlay A. u. 3.)
Veszprémi Katasztrófavédelmi Kirendeltség (8200 Veszprém Dózsa György utca 31.)