Turisztikai központot alapoznak Berzsenyi emlékére (sonline.hu)

Hamarosan interaktív bemutatótermek készülhetnek Berzsenyi Dánielről és a méhészetről Niklán, minderre százötvenmillió forint támogatást ítéltek oda a nemrég kihirdetett TOP-os forrásból. A pénzből turisztikai központot alakítanak ki, amely a Somogyban élt költőfejedelem emlékére épít.

 

Ha pipafüst terjengett a méhes felett, nagy gondolatok születtek – tartja a niklaiak emlékezete Berzsenyi Dánielről. A helyiek szerették a jó földesurat, aki emberségesen bánt a jobbágyaival, s nemcsak az irodalomban alkotott kiemelkedőt, hanem a gazdálkodásban is. Niklán és környékén nagyon sok méhész van, ezt is neki köszönhetik. A méhészkedésben a parasztság, zsellérség követte az urát, ezzel egy kis kiegészítéshez jutottak. Ennek ma is él az emléke. – Erre az életműre fűztük fel a mézes napokat és alakítottuk meg Szent Ambrus Mézlovagrendet – mondta Fülöpné Kesztyüs Ágota polgármester érdeklődésünkre. – Felvettük a kapcsolatot horvát, erdélyi méhészekkel. A Berzsenyi ünnepség a mézlovagok találkozójából és a méhészek és méhek megáldásából áll az irodalmi műsor mellett.

– Három kúria maradt ránk a Berzsenyiektől – mutatta a polgármester. Az ükunokák tulajdona volt, három leányé. Egyikük, Berzsenyi Piroska néni még 93 éves koráig is dolgozott, ő volt az emlékház és a múzeum vezetője egykor. A niklai temetőben található a Berzsenyi-síremlék, legutóbb az egyik ükunoka gyermekét, báró Ungár Gasztont temették oda decemberben, amivel a leszármazottak szerint be is telt a kripta. Megtudtuk, a polgármester korábban felvette a kapcsolatot a család tagjaival, akik szorosan kötődtek Niklához. Berzsenyi Zoltán vissza is vásárolta Berzsenyi Farkas, a Kufstein börtönét megjáró, 1848-ban szolgáló Somogy megyei alispán lakóházát, az épület az Öreglak felé eső kúria.

 

Kiállítással gazdagodik az emlékház

A jelenlegi művelődési ház szintén az egyik Berzsenyi ükunokáé volt. – A turisztikai pályázat keretében felújítjuk, mert nagyon rossz állapotban van – hangsúlyozta a polgármester. – Meghagyva az építészeti stílusát, egy Berzsenyiről szóló interaktív bemutatóteremmel és a méhészettel kapcsolatos kiállítással lesz gazdagabb – mondta Fülöpné Kesztyüs Ágota. – A megyei fenntartásból 2013-ban az önkormányzathoz került Berzsenyi emlékházra is ráférne a felújítása, de ahhoz bonyolultabb hozzányúlni. Először nagyon kétségbeestünk, hogyan fogjuk fenntartani, de segítséget kaptunk az államtól. Két és fél hektáros kert tartozik hozzá, még a Berzsenyiek által ültetett fákkal. A somfasor különösen akkor gyönyörű, amikor virágzik.
Az emlékháznak nagy a látogatottsága. Mellette egy önkormányzati tulajdonú telek áll, ott a turisztikai pályázat keretében egy parkoló és vizesblokk épül a vendégeknek a niklai tervek szerint.

 

Trianontól 1956-ig

– Az udvarban állítottunk két éve egy trianoni emlékoszlopot az első világháborús hősöknek is – mutatja Fülöpné Kesztyüs Ágota. Báró Ungár Károly, Berzsenyi Piroska néni férje, Gaszton édesapja az első világháború után kitüntetést kapott a hősiességéért, a település ugyancsak emléktáblán őrizi emlékét.

Júniusban Trianon-emlékműsorral készülnek, és mint megtudtuk, még egy pályázatban nagyon bíznak a faluban. Egy Márai-idézettel vésett 1956-os emlékműveket állítanánk fel ötmilliós támogatásból, aminek terveit egy fiatal, niklai származású szobrásszal már el is készíttették.