Turistacsalogató: piacok a Balaton körül (Magyar Nemzet)

A gyenesdiási piacot már több mint egy hete megnyitották, a fonyódin pedig hétről hétre nő az árusok, velük együtt a vásárlók száma. A 120 millió forintból megújult zamárdi Patkó piacot május elejétől látogathatják a friss zöldséget, gyümölcsöt, kézműves termékeket kereső turisták. Aki pedig a Dél-Balaton közeli Imremajor gasztro- és kézműves piacát választja, az a Balatonfenyvesről induló kisvonattal is eljuthat a népszerű „Majorkára” – írja a magyarnemzet.hu.

A nyugat-balatoni térség elsőként megnyitott piacán, a hévízin még nincs élénk forgalom, de amint megérkeznek az első vendégek a fürdőváros ez idő szerint még zárva tartó szállodáiba és magánszálláshelyeire, várhatóan lesz forgalmuk a helyben árusító kistermelőknek, kézműveseknek.
Az idén tízéves, önfenntartó piactól néhány perces autóútra lévő, naponta nyitva tartó keszthelyi termelői piacon már nagyobb a forgalom, talán mert a bőséges árukínálat mellett 170 gépkocsi számára alkalmas parkolóhely is a vevők rendelkezésére áll. Gyenesdiáson 21 millió forintból újult meg a téliesített piac, ott a szokásos kisgazdasági termékek mellett egy Vegaoázis nevű részleg és Halbár várja az érdeklődőket.

A szombatonként látogatható tihanyi piacon viszont elsősorban a főszezonban élénkül meg a forgalom, ahol a kínálat gazdag, de árban nem a legalacsonyabb árusítóhely, ezért elsősorban a tehetősebb hazai turisták vagy helyiek látogatják – mondta Peleskei Ákos, a piacfenntartó cég ügyvezetője.

Meghatározó a forgalom vasárnaponként a balatoni térség legnevezetesebb piacán, a káptalantóti Liliomkertben (sokan úgy ismerik: Tóti piac).

– Most a medvehagyma a sláger, de a mikrozöldségek iránt is élénk a kereslet
– jelezte a lapnak Harmathy Ildikó biológus-mérnök, a termelői platform megálmodója.

A Magyar Nemzetnek elmondta: piacuk továbbra is elsősorban a hazai vásárlók keresletére koncentrál, így a pandémia ellenére is stabil a működésük.

– Az egészséges élelmiszer iránt a járványhelyzetben kiváltképp nagy az igény – jegyezte meg. Káptalantótiban példaértékű, szigorú előírások védik a vásárlókat és az árusokat: például kötelező a maszk viselése, ajánlott a távolságtartás és kérésre sem lehet kóstolgatni.

Több mint 120 millió forintot fordított a zamárdi Patkó piac korszerűsítésére a Somogyi Helyi Termék Egyesület és az agrárkamara megyei igazgatósága – jelezte az árusítóhely felújítását kezdeményező és lebonyolító Vrancsik Tibor. Elmondta: bár Zamárdi állandó lakóinak száma a háromezret sem éri el, a népszerű üdülőhelyen egy nyári napon átlagosan húszezren tartózkodnak.

– Jól döntöttünk, hogy a múlt évben nem zártuk be a néhány éve modern fedett csarnokkal bővített piacunkat. Most szerdai és szombati napokon várjuk a vásárlókat, a főszezonban viszont hétfőn is – ezt a helyi piacot fenntartó fonyódi önkormányzat vezetője közölte.

Hidvégi József polgármester elmondta: a város déli központjában elterülő, háromhektáros, idegenforgalmi látványosságként is jegyzett piacukon általában 150-200 árus kínálja a portékáját, és mert közlekedési szempontból is kedvező helyen van, ott nyaranta naponként több ezren is megfordulnak.

Balatonfenyves központjától mind­össze három kilométere fekszik a Majorka Turisztikai és Rendezvényközpont – népszerű nevén Két kakas gasztró- és kézműves piac. – A vegyszermentesen termelt zöldség- és gyümölcsfélék mellett tartósítószer- és az adalékmentes élelmiszereket, füstölt húsárut, mézet, tejtermékeket, szörpöket, gyógynövényekből készült teákat kínálunk – sorolta a legkeresettebb termékeket Antics László, a piac vezetője.

Érdemes tudni, hogy a Dél-Balaton egyik leglátogatottabb kereskedelmi, turisztikai, kulturális célállomására Fenyvesről kerékpárral, illetve a piaci járatként is menetrendbe állított, keskeny nyomtávú pályán haladó kisvonattal is élvezetes élmény elkirándulni.