Turista érem a csopaki gőzmozdonyról

Turista éremavató volt a csopaki és az alsóörsi Tourinform irodákban augusztus utolsó napján.  A csopaki gőzmozdony a 269. az érmék sorában.

A turista érmék számozottak, korlátozott számban kaphatók és csak a helyszínen vásárolhatók meg. Csehországból indult ez a kezdeményezés, ma már Európa számos országában beszerezhetők ezek az ízléses kis fakorongok, rajtuk adott turisztikai központok jelképével.

Csopakon a mozdonyon kívül még a Plul-malom is felkerült egy érmére és a csopaki székhelyű Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak is vannak turista érmei, összesen hét a legnevezetesebb környékbeli kirándulóhelyekről,. Készült  a Tapolcai-tavasbarlangról, a Salföldi Majorról, a Tihanyi Levendulaházról, a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumról , a Hegyestűről, a badacsonyi  Rózsakőről és a balatonfüredi Lóczy-barlagról.                                                                           Az alsóörsi turista érmek a Török-házat, a Csere-hegyi-kilátótornyot és a Somlyó-hegyi  kilátót ábrázolják.

Mint a csopaki avatón is elhangzott, örömmel veszik meg és viszik haza a turisták ezeket az érméket, mert azokra a boldog napokra emlékeztetik őket, amiket túrázással, pihenéssel töltöttek.

A turista érmek a Tourinform Irodákban, a csopaki vasútállomáson lévő  információs irodában, illetve a Nemzeti Park kirándulóhelyein vásárolhatók meg  egységesen 600 Ft.-ért. Az érmékről  részletes információk találhatók a  www.turista-erem.hu honlapon.