Tündöklően fehér kápolna a Balaton déli partján (turistamagazin.hu)

Hófehér falú, piros cseréptetejű kis kápolna bukkan elő Buzsák külterületén, az Öreglak felé vezető régi út mentén. Szántóföldektől határolt ligetes-fás rész bújtatja a Dunántúl egyik legszebb középkori eredetű műemlékét, a Fehér Mária-kápolnát. Ha szeretnétek szép környezetben egy jót relaxálni, érdemes felvenni a bakancslistára – írja a Turistamagazin.

 

Ritkán adódnak olyan pillanatok az életben, amikor hagyjuk, hogy percekig ne történjen velünk semmi. Amikor az ember csak ül, mondjuk, egy szép, napsütéses nap délutánján, egyedül egy kövön, a patak partján, vagy egy hegytetőn, vagy éppen egy padon a szántóföldek közepén egy fehéren tündöklő kápolna mellett, és nem történik semmi. A madarak füttypárbajt vívnak, kora nyári legyek röpködnek a levegőben, méhek zümmögnek, miközben az érkező tavaszi meleg betölti az eget.

Ülünk, és hagyjuk történni a semmit. És akkor hirtelen megelégedés fog el bennünket, egyfajta nyugalmat érzünk. Vagy magunk körül, vagy magunkban, vagy egyszerre mind a kettőben. Furcsa paradicsomi állapot. Buzsák határában, a Fehér Mária-kápolna parkjában egy ilyen pillanatot csíptünk el, március végén, a tavaszi zsendülés küszöbén.

A cikk folytatása itt elolvasható.