Tündéri pettyes szarvas borjúk a veszprémi állatkertben (berek.hu)

Szívet melengető fotókkal mutatta be a Veszprémi Állatkert Facebook oldalán, a március elején született kis szarvasokat – írja a berek.hu.

fotó: Balint Kovacs Photography


Azóta szépen gyarapodnak és lelkesen cumiznak, már videóban is szerepeltek és pótmamájuk hatalmas szeretettel és odadással neveli a kis pöttyös patásokat.

Az axis vagy pettyes szarvas (Axis axis) Földünk trópusi-szubtrópusi éghajlati területein található nyílt füves területeken és sűrű lombhullató, valamint félörökzöld erdőkben őshonos állat. Az optimális élettér szempontjából a nyílt és erdős területeket egyaránt igényli – nagyon hatásos tigris ellen, ha az nem bír elrejtőzni. Szereti a víz közelségét, így mindig vízparti területeken tartózkodik. Kiváló úszó, veszély esetén sokszor a vízbe menekül támadója elől – olvasható az Állatkert weboldalán.

A pettyes szarvas más szarvasoktól eltérően inkább nappal aktív. A szarvasok nőstények által vezetett kisebb-nagyobb csordákban élnek. A kicsinyek fiatal állatként is ezekben a csordákban maradnak, amelyekhez a bikák az üzekedési időszakon kívül csak időszakosan csatlakoznak. Az idősebb bikák magányosan, míg a fiatalok agglegénycsoportokba verődve élnek. Átlagosan 9-13 évig élnek, habár állatkertekben a 18-22 éves kort is elérhetik.

A két kis apróság viszont egyenlőre a cumival van leginkább elfoglalva, meg természetesen azzal, hogy ha csak képeken és videón keresztül is, de kimaxolják a cukiságfaktort, ami komolyabb megerőltetés nélkül megy is nekik.