Tulajdonost váltott a Club Aliga – ismert vállalkozói körökhöz került (napi.hu)

Az Appeninn Holding bejelentette, hogy kifizette és a többségi tulajdonába került a 47 hektáros balatoni Club Aliga és kikötői.

Az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. 100 százalékos leányvállalata, az Appeninn BLT Kft. a zárási jegyzőkönyvek aláírásával, a vételár kiegyenlítésével, továbbá a társasággal szemben fennálló követelések megvásárlásával lezárta a Pro-Mot Hungária Ingatlanfejlesztő Kft. 74,99 százalékos üzletrészének megszerzésére irányuló ügyleteket – tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A felek tavaly nyáron jelentették be az adásvételi szerződés aláírását, az ügyletek lezárására a jogi átvilágítási és vagyonértékelési folyamatok elhúzódása miatt végül 2019. január 29-én került sor – írta közleményében az Appeninn. A tranzakciók összértéke meghaladta a 14,1 millió eurót (mintegy 4,5 milliárd forint).

Az izraeli hátterű befektető Pro-Mot Kft. a Club Aliga 37 hektáros területét és 167 férőhelyes kikötőjét tulajdonolja, továbbá egy 10 hektáros állami ingatlanrész vagyonkezelési jogait birtokolja.

A BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. Tiborcz István tulajdona, a cég tavaly augusztusban vásárolta be magát az Appeninn Holdingba, amelynek legnagyobb részvényese a Mészáros Lőrinc milliárdos nagyvállalkozó fémjelezte Konzum-csoport.

A napi.hu táblázata szerint:

Az Appeninn 5 százalékot meghaladó tulajdonosai*
Név Tulajdoni hányad (%) Részvény (darab)
BDPST Zrt. 20,59 9 755 567
Konzum Nyrt. 18,7 8 860 027
Konzum II. Ingatlanbefektetési Alap 13,68 6 478 874
OTP Ingatlanbefektetési Alap 5,11 2 420 372
Közkézhányad 41,92
*2019. jan. 8. állapot szerint. Forrás: BÉT

 

Továbbra is turisztikai célú fejlesztéseket terveznek

A Club Aligát, a 47 hektáron elterülő egykori pártüdülőt 2007-ben privatizálták, a Pro-Mot az állami tulajdonban maradt további 10 hektáros ingatlanrész 49 évre szóló vagyonkezelői jogát is megszerezte a Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól, mindezért akkor 5,5 milliárd forintot fizetett.

A Club Aliga területén az Appeninn Holding továbbra is turisztikai célú fejlesztéseket kíván megvalósítani a korábbi tulajdonos által készített évtizedes fejlesztési tervek felülvizsgálatát követően. Amennyiben szükséges a társaság új fejlesztési koncepciót dolgoz ki az ingatlan hasznosítására, amelynek során párbeszédre törekszik a települési önkormányzattal, illetve az üdülőtulajdonosokkal is – írták közleményükben.

A napi.hu cikke itt olvasható.