Túl kevés a dolgozó, további áremelés várható a hazai turizmusban (atv.hu)

Kereslet ugyan van, de a munkaerőhiány miatt nem tudnak több vendéget kiszolgálni – mondta Sárvári-Deák Zsófia, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára a Spirit FM Aktuál című reggeli műsorában. Beszélt arról is, hogy a dolgozók bérrendezése és az energiaárak növekedése miatt további áremelés várható a hazai turizmusban – írja az atv.hu.

Olyan nagy a munkaerőhiány a szektorban, hogy egyes szállodák kapacitásszűkítéssel működnek. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége azt tapasztalja, hogy többször előfordul – ez történt például az augusztus 20-i hétvégén is -, hogy egy szálloda mehetne telt házzal, de le kell zárni a foglalási rendszerét, mert a meglévő munkaerővel nem tudják kiszolgálni az érkezőket. A főtitkár szerint a hazai turizmus árai eddig 10 százalékkal nőttek, azonban további áremelés várható, amit a dolgozók bérrendezése és a növekvő energiaárak indokolnak.

Sárvári-Deák Zsófia azt mondta: sok szállodában már most nincs szabad szoba az október 23-i hétvégére és az őszi szünetre, így a belföldi turizmus várhatóan a koronavírus előtti szinten fog teljesíteni októberben is. Ennek ellenére nagy kiesést jelent a kínai turisták hiánya, ugyanis korábban az országba érkezők top 10-es listáján voltak az amerikai vendégekkel együtt. Most a csoportos foglalások helyett az egyéni szabadidős vendégek jönnek, és főleg Európából.

A főtitkár emlékeztetett: október 29-től életbe lép az a rendelet, melynek értelmében a szálláshelyeken nem kell bemutatni személyi igazolványt a 14 év alatti gyerekek esetében, hanem a szülők elmondása alapján rögzítik az adatokat.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.