Tudta, hogy hazánk első szépségkirálynője Keszthelyről származott? (welovebalaton.hu/zaol.hu)

Simon Böske 1929-es győzelmével történelmet írt. A 1929-es Miss Hungária előtt 16 évesen már a keszthelyi, majd a balatoni szépségversenyen is győzelmet aratott. Sikerei folytatódtak a Miss Europe cím elnyerésével. A keszthelyi származású lány ellen szülővárosában tüntetést is szerveztek.

(fotó: wikipédia)

 

Az akkor 20 éves lány a több mint kétszáz jelölt közül bizonyult a legjobbnak, mellyel nemcsak egyenes út vezetett a Miss Europe versenyhez, de nyert többek között egy ingyen utazást az Orient Expresszen, valamint négy napot tölthetett Párizsban – olvasható a We Love Balaton cikkében.

Sikerei folytatódtak a Miss Europe cím elnyerésével, melynek örömére a Színházi Élet egy csaknem 30 oldalas anyagot közölt le róla. Ennek kapcsán a családját is felkeresték Keszthelyen, sőt, volt iskolájának igazgatója is mesélt a lányról. Böskéről a győzelme okán még az amerikai FOX televízió is felvételt készített.

Szépségének hírét igyekezett ki-ki a maga hasznára hajtani: a külföldi cégek reklámokhoz használták fel az arcát, a magyarok pedig általa kívánták felhívni a figyelmet a trianoni béke igazságtalanságára. Böske olyan híres lett, hogy még Karinthy is írt róla egy humoros bejegyzést. Azonban Budapesten nem mindenki örült a győzelmeinek: zsidó származása miatt tüntetést szerveztek ellene. Az amerikai Miss Universe verseny után – melyet Lisl Goldarbeiter nyert meg -, egyre jobban a háttérbe vonult. Az egykori Miss Hungária és Miss Europe túlélte a Holokausztot, 1970-ben hunyt el.

Emlékét szülőházán a Nők a Balatonért Egyesület által felavatott emléktábla őrzi:

 

Bicsérdi Ádámnak, a We Lowe Balaton szerzőjének további információkat, fotókat közlő teljes cikke itt olvasható.