Tudni akarják a balatoniak, milyen szakértői vélemény alapján indulhatott építkezés a siófoki obszervatórium mellett

A Balatoni Civil Szervezetek Szövetsége (BCSZSZ) csatlakozik a Balatoni Szövetséghez, kérve hogy derüljön ki, milyen szakértői vélemények alapján dőlt el, hogy nincs szükség állami beavatkozásra a siófoki obszervatórium melletti építkezés megakadályozásához. A friss szakértői véleményeket készítő két cég szakemberei nem jártak a siófoki mérőállomáson, hogy megismerjék annak műszereit, mérési gyakorlatát – az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) tájékoztatása szerint. A két új szakértői vélemény merőben ellentétes megállapításra jutott, mint a meteorológus szakma, más szakértők, illetve a régió vezetői. 

 

Gál Lajos, a BCSZSZ elnökségi tagja, Gyenesdiás polgármestere a hirbalaton.hu-val közölte, a 22 szervezetet tömörítő szövetség csatlakozik az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetséghez, amely a hét elején a Miniszterelnökséghez fordult, betekintést kérve azokba a szakértői véleményekbe, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy beindulhasson az építkezés a siófoki obszervatórium mellett.

Leszögezte, fenntartják a korábbi nyilatkozatukat, miszerint a balatoni obszervatórium mérési adatai a viharjelzést, vagyis a közbiztonságot, és a kutatást szolgálják, ezért semmiféle kockázatot nem szabad vállalni, amely veszélyeztetheti a mérések pontosságát.

A balatoniak szeretnék tudni, hogy kinek a megrendelésére, személy szerint kik és mikor készítették az eddigi nyilatkozatokkal ellentétes szakértői véleményeket, ami alapján eldőlhetett, hogy nincs szükség az ügyben állami beavatkozásra.

 

Előzmények:

Mint arról korábban beszámoltunk, építési engedélyhez jutott a siófoki obszervatórium és a vízpart közvetlen közelében ötszintes társasházat felépíteni szándékozó cég. Az építkezés ellen sokan tiltakoznak, illetve szakmai aggályokat fogalmaztak meg, ami miatt a Miniszterelnökség azt az ígéretet tette – sajtónyilatkozatok szerint -, hogy megvizsgáltatja a kérdést a Műszaki Egyetemmel.

Az építkezés múlt pénteken gőzerővel beindult, ma már betonozták az alapokat. A térség országgyűlési képviselőjének nyilatkozata szerint két szakértő cég is – a Vituki Hugary Kft. és a Környezet Műszertechnika Kft. – egybehangzóan azt a véleményt adta ki, hogy az építkezés nem kockáztatja az obszervatóriumméréseinek pontosságát.

 

Korábbi híreink: