Tudjuk, mit eszel az idén nyáron – trendi lesz a boglári ponty hasaalja (sonline.hu)

Tépett halhús, egészen pontosan balatonboglári ponty hasaalja kerül abba a szendvicsbe, ami az előttünk álló nyár egyik felkapott fogásának ígérkezik. A legújabb strandételt egy boglári egységgel is bíró keszthelyi vendéglős és csapata álmodta meg.

A tépett húsra utaló „pulled ponty” fantázianevet viselő szendvics Bezerics Dániel nevéhez fűződik, akárcsak az elmúlt nyár győztes strandétele a kecskesajtos big mekk. A ponty hasának alsó feléről szálkamentes, pácolt és némi száraz füstöléssel megbolondított halhús kerül a házi császárzsemle közé, fokhagymás bébi spenót és házi sajtkrém társaságában, marinált lilahagymával.

Ennyit az ízlelőbimbók felzaklatására kiválóan alkalmas receptről, ami alapján sanszos, hogy a pulled ponty a nyár egyik sláger harapnivalója lesz. A szendvics létrehozásában alkotórészt vállaló Bezerics Dániel az összetevők mellett arról is beszélt: egyáltalán nem véletlen, hogy boglári pontyot használnak, hiszen a szállító tógazdaságból a Balaton vízgyűjtőjén nevelkedett, kristálytiszta ízű halhoz jutnak, ami igen fontos az ízharmónia szempontjából. Nem utolsó sorban a hamisítatlan balatoni ételekhez helyi alapanyagok szükségesek, így kerül a balatoninak nevezhető hal mellé a Keszthely környékén nevelkedő boldog tehenek tejéből készült sajtkrém.

Mindez nemcsak azért fontos, mert az alapanyagok megbízható forrásból származnak, hanem azért is, mert az ötletgazda szellemiségének fontos része a helyi alapanyagok felhasználása. – Ezeket a helyi alapanyagokat próbáljuk stílusosan, ételek formájába önteni úgy, hogy az a vendégek számára is érthető, finom és népszerű legyen – mondta Bezerics Dániel, s mint kifejtette: a nemzetközi irányzatokat is figyelembe veszik, elsősorban benyomásként használják ezeket.

 

Trendek, konyhák

A trendeket meglovagolva így készülnek hamisítatlan balatoni ételek. Noha a pulled ponttyal már a nyárra hangolnak, a télnek is megvolt a maga balatoni íze. Ez a borcsoki, amit Bezerics Dániel a Balatoni Körös Kardos Gáborral álmodott meg a téli Balaton-partjára. A kiváló csokoládé és balatoni vörösbor házasításából, keleties fűszerekkel ízesre kevert ital fogadtatása pozitív volt, számos tóparti vendéglátóhely készítette el a borcsokit saját értelmezésében. – A cél, hogy iránymutatóak legyünk és egyre inkább ne nyári szezonról hanem egyetemes balatoni idényről beszéljünk ősszel, téllel, tavasszal és nagyon sok gasztro eseménnyel – jelentette ki Bezerics Dániel. Úgy véli, inkább mezőgazdasági szezonokon keresztül kellene vizsgálni a Balatont, hiszen ez egy olyan tájegység, ahol minden hónapban lehet valami érdekeset kóstolni.

Jön!

A pulled pontyot például a balatonboglári Bahart kikötőben található egységükben lehet majd megízlelni tavasztól, de az új balatoni íz hamarosan egy fővárosi rendezvényen is bemutatkozik. Éttermek népszerűsítették az év alapanyagait

A Balaton éven át nyitva tartó éttermeit, borászatait felsorakoztató Balatoni Gasztrotérkép csapata a tóparti éttermesekkel kiegészülve hirdette meg tavaly ősszel az Év Alapanyaga versenyt, amelyen a vászolyi sajt és a balatonfenyvesi angus marha győzedelmeskedett. A versenyt kampány követte, a tóparti éttermekben külön táblás ajánlatként szerepeltek az év alapanyagaiból készült fogások. Szauer Judit, a gasztrotérkép ötletgazdája azt mondta: pozitív tapasztalatokkal zárult a kampány, az együttműködő vendéglők arról számoltak be, hogy sokan keresték a balatoni termékek nevével fémjelzett kreációkat, mert hallottak a kampányról. Az év balatoni alapanyagait az idén is kiválasztják majd a tóparti éttermesek, az újabb kampányt ismét az őszi-téli időszakra tartogatják azzal a szándékkal, hogy abban az időszakban ismét a Balatonra irányítsák a figyelmet.

(22:26)