Trófeaszemlét és díjkiosztót tartottak Keszthelyen (MTI)

Tizedik alkalommal rendeztek szombaton trófeaszemlét és díjkiosztót a keszthelyi Festetics-kastélyhoz tartozó Vadászati Múzeumban, a rendezvény az idén az “Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás programjához is kapcsolódott.

(Fotó: MTI/Varga György)

Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója, egyben a Zala Megyei Vadászszövetség elnöke a rendezvény megnyitóján arról beszélt, hogy a Vadászati Kulturális Egyesület szervezésében tíz évvel ezelőtt indították el a Festetics Trófeaszemlét. A helyszínként szolgáló Vadászati Múzeum az eltelt egy évtizedben folyamatosan fejlődött, egyebek mellett a jelenlegi vadászati világkiállítás trófeacsarnokát is a keszthelyi bemutatóhely szakmai segítségével alakították ki – fűzte hozzá.

Keszthelyen az idén két új diorámát alakítottak ki, de hamarosan ide kerül a vadászati világkiállítás hagyományos vadászati módokat bemutató pavilonja is, amelyet állandó kiállításként, önálló épületben mutatnak majd be. Ugyancsak Keszthelyre szállítják majd a Szőke Gábor Miklós szobrászművész által agancsokból alkotott monumentális szarvasfejet – jelentette be.

A keszthelyi rendezvény keretében adták át a Helikon Kastélymúzeum igazgatója és Lakatos Ferenc, a Vadászati Múzeum mecénása jóvoltából 2010-ben alapított Festetics Kulturális Örökség Díját, amit a Vadászati Kulturális Egyesület keretein belül tevékenykedő Diana Vadász Hölgyklub érdemelt ki.

Ugyancsak itt vehette át Hidvégi Béla Pantheon-díjas világvadász, a keszthelyi múzeum egyik alapítója a Conklin-díjat. Rex Baker, az Egyesült Államokbeli Conklin Alapítvány titkára az átadáskor azt mondta: ezt az elismerést évente egy ember kaphatja meg a világon azok közül, akik a legnehezebben levadászható nagyvadakat ejtik el.

A Festetics Trófeaszemle keretében kiosztották egyebek között a Vadászati Kulturális Egyesület, valamint az Országos Magyar Vadászkamara zalai szervezetének díjait, továbbá felavatták a megye új vadászait.