Tragikus haláleset helyezte fókuszba az iskolai zaklatás jelenségét (tapolcaimedia.hu)

Az iskolai bántalmazás, zaklatás felismeréséhez érdemi információkkal és szakemberek által javasolt problémakezelési módszerekkel igyekezett támpontot adni a tapolcaiaknak az az összejövetel, amelyet Tapolca önkormányzata és a Lelki Egészségfejlesztési Központ (LEK) szervezett a napokban a Tamási Áron Művelődési Központban helyi szakemberek bevonásával. Az esemény apropóját egy bántalmazott, majd a közelmúltban öngyilkosságba menekülő sümegi széchenyis diák tragikus halála adta, de sokkal inkább az angolul School Bullying néven emlegetett  jelenségről szólt – a tapolcamedia.hu tudósítása szerint.

 

Az angolul School Bullying néven emlegetett jelenséget ha nem veszik észre és nem orvosolják időben, súlyos testi-lelki következményekkel is járhat.

A tapolcai összejövetelen megjelent érdeklődőket, köztük helyi pedagógusokat, intézményvezetőket Dobó Zoltán polgármester és Magvas Zoltán a LEK főmunkatársa is köszöntötte. A város polgármestere arra mutatott rá, hogy az iskolai bántalmazás témakörét azért célszerű hozzáértő szakemberek segítségével feldolgozni, mert saját, jónak és igazságosnak hitt válaszaink gyakran zsákutcába vezetnek minket.

 

Posztok, hozzászólások súlyosbítottak a helyzeten

– Az emberek meggyőződése egy adott eset után sok esetben távol esik a valós megértéstől és a kulturált megoldási lehetőségektől – mondta a polgármester. –  Az elmúlt napokban vállalhatatlan posztok, hozzászólások jelentek meg internetes felületeken, amelyek semmilyen közjó és semmilyen megoldás irányába nem mutattak, sokkal inkább súlyosbították a helyzetet. Tapolcán vannak szakembereink és ha már rendelkezünk helyben ilyen kapacitással, arra kérek mindenkit, hogy éljünk vele – kérte Dobó Zoltán, aki sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a vártnál kevesebb tapolcait érdekelt az iskolai bántalmazás jelensége, pedig sok érdeklődőre számítottak a közelmúltban történt sajnálatos haláleset és az azt kísérő internetes hozzászólások, hozzászólók száma alapján.

Magvas Zoltán projektoros kivetítőn szemléltetett előadásában az iskolai bántalmazás társadalmi jelenségére, felismerésének szükségességére mutatott rá. Igyekezett bemutatni a bántalmazott és a bántalmazó személyiségjegyeit, megvilágítani, megértetni annak antiszociális, torz nevelési, családi hátterét.

 

A felelősség a felnőtteké

Egy hozzászólásra reagálva rámutatott, a felelőség végső soron a felnőtteké, hiszen csak az érett ember rendelkezik azzal a tudással, élettapasztalattal, amely segítséget nyújthat a probléma megoldásához. Az előadást követően azok a helyi szociális, mentálhigiénés, pedagógiai szakemberek vették át a szót, akik saját szakterületük tudásával felvértezve, akár intézményi szinten képesek tanácsot adni, érdemben segíteni azoknak, akiket valamiféle testi-lelki bántalmazás ér, vagy családtagként, pedagógusként találkoznak a jelenséggel.

Ádám Franciska, Dalmai Melinda, Bögös Rita Zsuzsanna, Labovszky Tamara, Györkös Vivien  és Magvas Zoltán később kisebb csoportfoglalkozások keretében is válaszoltak a jelenlévők felmerült kérdéseire. Az eseményt rögzítette a Tapolcai Média, az megtekinthető online, Facebook felületünkön – írja a tapolcamedia.hu.